« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
PREDSTAVKA

Inicijativa neovisnih internetskih medija

Neovisni internetski mediji protiv diskriminacije koju Ministarstvo kulture sustavno provodi svojim prijedlozima zakona

Možda je tu iluzorno tražiti pravdu, ali ...
Možda je tu iluzorno tražiti pravdu, ali ... (Arhiva)
Više o

Ministarstvo kulture

,

Zakon o elektroničkim medijima

,

inicijativa neovisnih internetskih medija

Mediji su u Hrvatskoj izloženi neviđenim pritiscima sa svih strana: politika sa svoje strane, velike medijske kuće sa svoje, a tu su i veliki oglašivači i čitateljstvo. 

No, najgore mjesto rezervirano je za neovisne internetske medije, portale koje su napravili mali poduzetnici u želji da pronađu publiku koju će zanimati ono što pišu. Takvih je uvjerljivo najviše, a sada je došlo vrijeme da se udružimo protiv diskriminatornih zakona koje pokušava progurati Ministarstvo kulture.

Stoga smo uputili sljedeći dopis Saboru Republike Hrvatske, svim klubovima zastupnika i nadležnim saborskim Odborima:

INICIJATIVA NEOVISNIH INTERNETSKIH MEDIJA

Zagreb, 12.06.2013.                                      

Poštovani,

Potaknuti činjenicom da je Vlada RH usvojila, te u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima i konačni prijedlog Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kao i nedavno završenom javnom raspravom o nacrtu Programa dodjele bespovratnih sredstava neprofitnim medijima, prisiljeni smo reagirati zbog diskriminacije dionika najbrojnije medijske grupacije u zemlji - one neovisnih internetskih medija. 

Smatramo da procedura donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima nije provedena sukladno zakonu te je navedeni Zakon stavljen na javnu raspravu tek po završetku prvog čitanja i rasprave u Saboru, a najveći dio javne rasprave koja se odvijala na stranicama Ministarstva kulture je prešućen (u poglavlju VI. tog dokumenta - „Prijedlozi i mišljenja dani na prijedlog zakona koje predlagatelj nije prihvatio, s obrazloženjem"). Ako već predlagač zakona ima pravo ne prihvatiti kritike i prijedloge, NEMA ih pravo zanijekati i ne obrazložiti zbog čega ih ne prihvaća. Na ovaj način predlagač zakona je doveo u zabludu i Vladu RH, a dovest će u zabludu i saborske zastupnike kojima će isto tako zanijekati glavninu disonantnih tonova i kontraargumente iz javne rasprave.

Stoga tražimo da se po hitnom postupku provedu slijedeće mjere:

1. Odgađanje donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima kako bi se isti mogao pripremiti i provesti sukladno zakonima Republike Hrvatske i Europske Unije, a sve slijedom nepravilno provedene procedure i nedovoljne informiranosti Vlade RH i saborskih zastupnika o kritikama i prijedlozima od strane Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatske udruge poslodavaca, članova Inicijative neovisnih internetskih medija i ostalih.

2. Definiranje JAVNOG INTERESA u kulturi Republike Hrvatske: 

Sukladno prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima kao i svim javnim izjavama Ministarstva kulture kao predlagača promjena zakona pretpostavlja se da su isključivo neproftini mediji (odnosno neprofitne organizacije koje su u sklopu svog djelovanja izdavači internet portala) vođeni javnim interesom, što samo po sebi nije i ne može biti istina. Takva pretpostavka iskazuje se uz potpuno odsustvo bilo kakvih čvrstih kriterija javnog interesa te evaluacije zadovoljavanja istoga, pogotovo u smislu dosega ciljanog segmenta stanovništva. Ovakvo stajalište je veoma diskriminatorno i suprotno načelima slobodnog novinarstva.

3. Izmjena prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima odnosno rješavanje problema sustava potpora i poticaja 

Predloženim promjenama Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o medijima stvaraju se pretpostavke za potpuno isključivanje neovisnih internetskih izdavača čiji su osnivači trgovačka društva, uz nezakonito favoriziranje tzv. trećeg medijskog sektora - internetskih portala osnovanih od strane organizacija civilnog društva koje se kategorizira kao "neprofitne medije". Time se nastavlja diskriminacija neovisnih internetskih medija koje se potpuno isključuje iz brojnih sustava potpora i poticaja države. Predloženim zakonskim promjenama uvodi se pojam „neprofitni medij", a organizacijama civilnog društva kao isključivim izdavačima (što nije točno!) daje povlašteni status i otvaraju se nemjerljivo veće mogućnosti financiranja istih putem poticaja, potpora i donacija. Neovisni internetski mediji ostaju tako na marginama kako zakonskih rješenja tako i mogućnosti ravnopravnog sudjelovanja na tržištu, što je protivno hrvatskim zakonima kao i zakonima Europske unije. Princip održivosti projekta nalazi se u svim natječajima za dodjelu sredstava u Europi, osim u predloženim načinima dodjele sredstava tzv. trećem medijskom sektoru.

Smatramo da ključni kriterij za dodjelu javnih sredstava mora biti kvaliteta programa  odnosno objavljenog sadržaja, a ne pravna osobnost izdavača.

Kako prema mišljenju konzultiranih pravnih stručnjaka predložene zakonske promjene nisu sukladne zakonu slobodnog tržišnog natjecanja, pozivamo na trenutnu odgodu donošenja navedenih zakona i ujedno molimo da se sa članovima ove Inicijative neovisnih internetskih medija dogovori sastanak kako bismo mogli dodatno argumentirati izrečene stavove i temeljem svog dugogodišnjeg iskustva predložiti rješenja koja će biti u skladu sa zakonom i najboljom praksom. 

Inicijativa neovisnih internetskih medija predstavlja relevantan uzorak internetske medijske scene, a u istu su uključeni slijedeći portali:

E-Zadar - www.ezadar.hr
Filmski.net - www.filmski.net
Forum.hr - www.forum.hr
Klinfo.hr - www.klinfo.hr
Kupus.net - www.kupus.net
Metro portal - www.metro-portal.hr
Moderna vremena Info - www.mvinfo.hr
Monitor.hr - www.monitor.hr
Muzika.hr - www.muzika.hr
Osijek031 - www.osijek031.com
Pogledaj.to - www.pogledaj.to
Radio 808 - www.radio808.com
Teatar.hr - www.teatar.hr
Urbancult - www.urbancult.hr
Znano.st - www.znano.st 

12.06.2013. 17:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh