« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NJIMA JE DOPUŠTENO

Indijci uspješno lansirali interkontinentalnu raketu

aketa teška 50 tona i visoka 17 metara, može doseći mete na cijelom kineskom teritoriju kao i u ostatku Azije te neke europske zemlje

Fotografija vijesti
Više o

Indija

,

lansiranje rakete

,

balistička raketa

,

rakete velikog dometa

Nakon što je rano jutros uspješno izvela probno lansiranje rakete dugog dometa, Indija se svrstala nadomak malog kruga zemalja koje posjeduju interkontinentalne balističke rakete, prenosi Hina.

Raketa Agni V dosega 5.000 km, koja je sposobna nositi nuklearno oružje, lansirana je iz baze u državi Orisi. Raketa teška 50 tona i visoka 17 metara, može doseći mete na cijelom kineskom teritoriju kao i u ostatku Azije, te neke europske zemlje, smatraju stručnjaci. Riječ je o raketi klase IRBN "prijelaznih" raketa dosega manjeg od 6.400 km.

Samo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, Rusija, Francuska, Sjedinjene Države, Velika Britanija) sada posjeduju međukontinentalne balističke rakete (ICBM) dosega većeg od 5.500 km.

Indijski premijer Manmohan Singh je čestitao znanstvenicima na uspješnom lansiranju, a ministar obrane A.K. Antony je pozdravio "savršen uspjeh", ocijenivši lansiranje velikim pomakom u raketnom programu Indije, rekao je njegov glasnogovornik.

Ovo lansiranje je izvedeno nedugo nakon povratka Indije u uski krug zemalja s nuklearnim podmornicama, korištenjem podmornice koju je Rusija iznajmila Indiji na deset godina.

19.04.2012. 09:29:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh