« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
IZBORNA ŠUTNJA

Francuzi će kažnjavati blogere i twitteraše koji krše izborni zakon

Francusko povjerenstvo koje regulira rad insituta za istraživanje javnoga mišljenja trebalo bi u petak predstaviti nove korake za sprječavanje curenja podatka na mrežama

Fotografija vijesti
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Twitter

,

Francois Hollande

,

izbori u Francuskoj

Svi prekršitelji strogih izbornih zakona u Francuskoj koji objave neslužbene rezultate i one izlaznih anketa prije službene objave bit će kažnjeni, poručile su vlasti u toj zemlji, prenosi Hina.

Francuski zakon zabranjuje objavu procjena rezultata glasovanja na dan izbora i dan prije no pojava novih tehnologija poput Twittera učinila je složenijim nadzor nad možebitnim curenjem podataka.

Francusko povjerenstvo koje regulira rad insituta za istraživanje javnoga mišljenja trebalo bi u petak predstaviti nove korake za sprječavanje curenja podatka na mrežama kao što su Twitter i Facebook, ali i u tradicionalnim medijima nakon što je list Liberation naznačio da bi mogao prekršiti embargo.

Povjerenstvo je reklo da su nove mjere usmjerene na sprječavanje da na kasne glasače utječu novosti o trendovima glasovanja i najavilo da će progoniti i medije u susjednim zemljama poput Švicarske i Belgije koji krše francuski zakon.

Ranijih godina povjerenstvo nije moglo učiniti mnogo da spriječi ljude da prate internetske stranice medija u Belgiji i Švicarskoj koji su redovito objavljivali rezultate izlaznih anketa prije no što bi u 20 sati bili objavljivani službeni rezultati.

"Smatrat ćemo da od trenutka kada se njihovim stranicama pristupi s IP adrese u Francuskoj oni objavljuju u Francuskoj", rekao je glavni tajnik povjerenstva Mattias Guyomar. "Ako se objavljuje u Francuskoj porijeklo onoga tko objavljuje nije važno, zakon je prekršen i mi ćemo obavijestiti tužitelja", rekao je Guyomar. Kršenjem zakona smatrat će se i poveznice preko Twittera ili Facebooka, upozorilo je povjerenstvo.

19.04.2012. 07:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh