« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
VJEŠALA

Indija: Traži se smrtna kazna za Kasaba

U napadu na Mumbai 2008. poginulo je 166 ljudi: za taj je čin osuđen 22-godišnji Pakistanac Mohamed Ajmal Kasab

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Indija

,

smrtna kazna

,

terorizam Mumbai

,

Mohamad Ajmal Kasab

Indijski sudac rekao je da će u četvrtak odlučiti hoće li dosuditi smrtnu kaznu Pakistancu optuženom za krvave napade u Mumbaju 2008.

Sudac M.L. Tahiliyani je raspravu na kojoj je tužiteljstvo predložilo kaznu za Mohameda Ajmala Kasaba održao u utorak, dan pošto je 22-godišnji Pakistanac osuđen za ubojstva i neprijateljsku djelatnost protiv Indije zbog sudjelovanja u napadima u kojima je poginulo 166 ljudi.

Ujjwal Nikam, državni tužitelj, zatražio je smrtnu kaznu koja se u Indiji rijetko dosuđuje. Nikam je napade u Mumbaju nazvao "rijetko viđenim".

Kasabov odvjetnik K.P. Pawar tražio je kaznu doživotnog zatvora, rekavši da je njegov branjenik djelovao pod pritiskom terorističkih organizacija i da je mlad te zato podoban za preodgoj.

Nakon saslušanja dokaza tužiteljstva i obrane, sudac je kazao da će kaznu Kasabu objaviti u četvrtak. Kasab se može žaliti na presudu i na kaznu, ali još nije poznato kakva će biti njegova odluka. Dvojica Indijaca optuženih za pomaganje u napadima puštena su u ponedjeljak.

Indija optužuje pobunjeničku skupinu Laškar-e-Tajba sa sjedištem u Pakistanu za organiziranje napada. Sudac je u presudi rekao da je Kasab član skupine i da su njegovi pomoćnici u Pakistanu. Smrtna kazna se u Indiji izvršuje vješanjem. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 18:29:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh