« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
SURADNJA

Indija i Pakistan zajedno protiv terorizma

Veliki susjedi u stalno napetim odnosima zaključili su kako će surađujući imati veće šanse u borbi protiv zajedničkog neprijatelja

(Corbis)
Više o

Indija

,

terorizam

,

Pakistan

,

Jusuf Raza Gilani

,

Manmohan Singh

,

protuteroristička suradnja

Dvije nuklearne sile, Indija i Pakistan, čiji su se odnosi pogoršali nakon terorističkih napada u Mumbaiju 2008. godine, zbog čega je Indija obustavila petogodišnji mirovne preagovore s Pakistanom, u četvrtak su se obvezale na suradnju protiv terorizma. Nakon napada u Mumbaiju.

Indijski i pakistanski premijeri Manmohan Singh i Jusuf Raza Gilani nakon sastanka na summitu nesvrstanih u Šarm-el-Šeiku, izdali su zajedničko priopćenje u kojem su objavili kako će "surađivati i odlučno se boriti protiv terorizma". U izjavi također stoji da je "Singh ponovio da organizatore napada u Mumbaiju treba privesti sudu, a premijer Gilani je kazao da će Pakistan učiniti sve što je u njegovoj moći da se to ostvari".

Skup u Šarm el-Šeiku tek je drugi sastanak na viskoj razini otkako je u napadu u Mumbaiju ubijeno 166 ljudi i za koji New Delhi okrivljuje pakistanku ratobornu organizaciju Laškar-e-Taibu. Dvojica čelnika govorila su o terorizmu kao glavnoj prijetnji dvjema zemljama, složivši se da se borba protiv terorizma ne bi smjela povezivati s mirovnim pregovorima.

Izvor: Hina

16.07.2009. 21:13:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh