« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
AMERIČKE PROCJENE

Slijede teški sukobi u Afganistanu

Nakon silaska na teren Amerikanci opet otkrivaju kako je 'prašinarski' gerilski rat malo teži od raketiranja iz bespilotnih letjelica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

američka vojska

,

talibani

,

rat u Afganistanu

,

Michael Mullen

Zapovjednik glavnog stožera združenih američkih vojnih snaga, admiral Michael Mullen, u četvrtak je upozorio na vrlo teške sukobe koji zapadne saveznike očekuju u Afganistanu, izjavivši kako su Talibani danas još nasilniji i bolje organizirani nego u posljednjih nekoliko godina.

"Svi me pitaju - koliko još vremena treba da bi u Afganistanu bilo sigurno, a ja im na to ne znam precizno odgovoriti. Sa sigurnošću mogu reći da se sigurnosno stanje od 2006. godine vrlo brzo mijenjalo nabolje te da je danas poboljšano", kazao je.

"Talibani su postali bolje organizirani i puno nasilniji", ocijenio je admiral Mullen, podsjetivši da je zahvaljujući američkoj operaciji pokrenutoj 2. srpnja u pokrajini Helmand, te britanskoj ofenzivi pokrenutoj 23. lipnja u istoj pokrajini, broj međunarodnih vojnih snaga koje su ondje razmještene sada dovoljan da se 'očuvaju' područja koja su prije bila pod talibanskim nadzorom.

Admiral Mullen je u razgovoru za BBC ocijenio kako će predstojećih godinu i pol dana biti ključno za stabiliziranje stanja u Afganistanu te je izjavio da bi akcije što su ih početkom srpnja pokrenuli Amerikanci mogle pokazati prve rezultate.

Izvor: Hina

16.07.2009. 17:17:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh