« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IRAN

Incidenti izbili na pogrebu ajatolaha Hoseina Ali Montazerija

Više desetaka tisuća pristaša pokojnog ajatolaha i protivnika vlade okupilo se na sprovodu pa je sukob sa snagama sigurnosti bio gotovo neizbježan

(Getty Images)
Više o

Iran

,

Hossein Ali Montazeri

,

pogreb ajatolaha

Incidenti su izbili u ponedjeljak na sprovodu ajatolaha Hosseina Alija Montazerija u Komu između okupljenih na pogrebu i pripadnika snaga sigurnosti koje je vlada rasporedila u gradu zbog bojazni da bi prosvjedna povorka ne pretvori u prosvjedni skup, objavljeno je na Internet stranici oporbe Rahesabz.

Vlasti su zabranile stranom tisku da izvješćuje s pogreba ajatolaha Montazerija, preminulog od bolesti u subotu u Komu u 87. godini.

Više desetaka tisuća pristaša ajatolaha i protivnika vlade krenulo je u sprovodnoj povorci prema mauzoleju Masumeha, važnom svetištu iranskog šijitskog islama gdje će ajatolah Montazeri biti pokopan, piše Rahesabz.

Na sprovod je došao i vođa oporbenog Zelenog pokreta Mirhosein Musavi, a najavljen je i dolazak bivšeg predsjednika iranskog parlamenta Mehdija Karubija, dok, prema oporbenim izvorima, nije izvjesno da li će preostala dvojica oporbenih čelnika, bivši predsjednici Mohamed Hatami i Akbar Hašemi Rafandžani, također prisustvovati.

Provladina milicija pokreta Ansar Hezbolah, opskrbljena megafonima, pokušala je omesti procesiju što je izazvalo "nekoliko sukoba".

Drugi nepotvrđeni oporbeni izvori javili su da je skupina oporbenih pristaša zaustavljena na putu od Teherana do Koma.

Veliki ajatolah Hossein Ali Montazeri umro je u subotu u Komu, svetom gradu na stotinjak kilometara južno od Teherana. Montazari je bio nasljednik vođe islamske revolucije, ajatolaha Ruholaha Homeinija, ali je 1989. pao u nemilost vladajućih struktura u Iranu zbog kritike islamskog sustava države. Bio je i gorljivi kritičar predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada čiju je vladu nakon spornih izbora u lipnju optužio kao nedemokratičnu i nazvao je diktaturom. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 10:35:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh