« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
TV ANKETA

Većina Slovenaca podupire arbitražni sporazum

Ispitivanje je pokazalo da arbitražni sporazum iznadprosječnu potporu uživa u krajevima uz granicu s Hrvatskom i to među mlađom populacijom

(Jože Suhadolnik/Delo/Cropix)
Više o

arbitražni sporazum

,

Slovenija

Arbitražni sporazum o načinu rješenja graničnog prijepora s Hrvatskom podržava većina Slovenaca, koji bi o tome trebali glasovati na referendumu što ga je za proljeće najavila vlada premijera Boruta Pahora, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavila Slovenska televizija.

Na pitanje slažu li se da se sporazum što su ga 4. studenoga ove godine potpisali premijer Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor ratificira, 57,6 posto od 1005 ispitanika odgovorilo je potvrdno, 29,9 posto je protiv ratifikacije, dok 12,5 posto još nije definiralo svoje stajalište.

Ispitivanje, koje je za Slovensku televiziju provela agencija Interstat, pokazalo je da arbitražni sporazum iznadprosječnu potporu uživa u krajevima uz granicu s Hrvatskom, među mlađom populacijom, te da ga više podržavaju pristaše vladajućih stranaka.

Djelovanjem Pahorove vlade nakon godine dana njena mandata u cijelosti je zadovoljno 20 posto ispitanika, a 40 posto je nezadovoljnih. Sadašnja vlada najmanje potpore ima u dijelovima zemlje gdje je ovogodišnja gospodarska kriza dovela do velikog porasta nezaposlenosti.

Na pitanje je li djelotvornija sadašnja ili bivša vlada 38 posto ispitanika navelo je da je učinkovitije djelovala ranija vlada koju je vodio Janez Janša, a 33 posto da je učinkovitija sadašnja koalicijska vlada lijevog centra, koju vodi premijer Borut Pahor. (hina/metro-portal)

21.12.2009. 11:03:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh