« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
RJEŠAVANJE VIŠKA

INA otpušta 1.500 radnika do kraja godine

INA se rješava 1.500 zaposlenika, što je oko devet posto, a sve to kako bi kompanija ''dugoročno održala položaj u hrvatskom gospodarstvu''

INA
INA (Wikipedia)
Više o

INA

,

rođeni 13. prosinca

Ina otpušta 1.500 radnik. Uprava kompanijedanas je donijela Odluku o utvrđivanju viška radnika i pokretanju zakonom predviđenog postupka u svrhu izrade Programa zbrinjavanja viška zaposlenika koji će obuhvatiti 1.500 zaposlenika, priopćeno je iz Ine.

"Program će obuhvatiti 1.500 zaposlenika što je oko devet posto od ukupnog broja od 16.300 zaposlenika INA Grupe. Ina će izraditi program poštujući socijalni dijalog sa sva tri sindikata. Suradnja i dijalog sa sindikatima nastavit će se tijekom provedbe programa", navodi se u priopćenju Inina Sektora korporativnih komunikacija.

Iz Ine ističu da će zaposlenicima osigurati u prosjeku veće otpremnine od onih iz prethodnih programa zbrinjavanja. Uz otpremnine, Ina će zaposlenicima isplatiti naknadu plaće za vrijeme trajanja otkaznog roka.

Prenosi se i izjava izvršnog direktora Ine Bojana Milkovića da je glavni cilj Ine da dugoročno održi svoj položaj u hrvatskom gospodarstvu. Želimo biti stabilan i pouzdan poslodavac i poslovni partner svojim dobavljačima i potrošačima, kaže Milković i dodaje kako za postizanje tog dugoročnog cilja Ina mora povećati efikasnost u svim područjima poslovanja.

"Nakon intenzivnog investicijskog ciklusa, Ina mora riješiti pitanje viška zaposlenika. Pokretanjem ovog programa ostvarit ćemo nužne promjene u strukturi kompanije i broju zaposlenika te očuvati stabilnost Ine u sve zahtjevnijem poslovnom okruženju. Ističem da ćemo ovaj program realizirati na društveno odgovoran način i u dijalogu sa sva tri naša sindikata", izjavio je Milković.

Iz Ine također navode kako je kompanija tu odluku donijela kako bi unaprijedila operativnu efikasnost te kako je u protekle dvije godine Ina započela nekoliko optimizacijskih mjera radi osiguranja razvoja kompanije.

Dok su druge naftne kompanije u regiji istovremeno usmjerene na snažno smanjenje troškova, prije svega otpuštanjem zaposlenika, Ina se, kako se navodi, usmjerila na strateške investicije i druge mjere ušteda.

"Usporedne analize su pokazale da Ina ima preveliki broj zaposlenika. Sve složenije tržišno okruženje iziskuje rješavanje i ovog pitanja. Primjerice, oko 25 posto zaposlenih u Ini radi na korporativnim i administrativnim poslovima, dok je prosjek naftnih kompanija u svijetu oko 10 posto", navodi se u priopćenju Inina Sektora korporativnih komunikacija.

U samom se priopćenju ne navode rokovi, no kako se neslužbeno doznaje program bi trebao biti realiziran do kraja ove ili početkom iduće godine. (hina/metro-portal)

15.09.2010. 17:37:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh