« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
NADZORNI ODBOR:

Ina dugove prema državi mora riješiti do kraja godine

MOL obećao zajam od 100 milijuna eura, a od države se traži da osigura izdvajanje segmenta trgovanja plinom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

INA

,

MOL

,

inino dugovanje

Nadzorni odbor Ine na današnjoj je sjednici zaključio kako je od iznimne važnosti da dva najveća dioničara - mađarski MOL i hrvatska država, poduzmu sve potrebne korake kako bi se riješile trenutne financijske poteškoće kompanije te da osiguraju Ini mogućnost da do kraja ove godine podmiri velike porezne obveze prema državi, priopćeno je iz naftne kompanije.

To s jedne strane podrazumijeva da država, u skladu s vlastitom politikom sigurnosti opskrbe i trenutno važećim ugovorima između glavnih dioničara, osigura izdvajanje segmenta trgovanja plinom - slično izdvajanju segmenta skladištenja plina - jer je preduvjet za nove i postojeće kredite to da kompanija financira samo one aktivnosti koje su uključene u njezin važeći poslovni plan, stoji u priopćenju.

S druge strane, od MOL-a se očekuje da odmah nakon prodaje segmenta trgovanja plinom osigura zajam kako bi pomogao u rješavanju Ininih problema s likvidnošću.

Tijekom održavanja sjednice Nadzornog odbora MOL je naznačio da će, čim Ina bude u mogućnosti dobiti novi kredit, kompaniji učiniti dostupnim zajam u iznosu od 100 milijuna eura, te se napominje da Inini postojeći financijski kapaciteti ne omogućavaju kompaniji da podigne nove kredite prije dovršetka prodaje segmenta trgovine plinom. Hrvatski članovi Nadzornog odbora tražili su produženje roka od tjedan dana.

Ovisno o pitanjima koja će se razriješiti između glavnih dioničara do sljedeće sjednice Nadzornog odbora, koja će se održati idući tjedan, odredit će se koje se mjere predložene od strane uprave kompanije i u kojem dosegu mogu provesti, dodaje se u priopćenju.

Također se kaže da je Nadzorni odbor saslušao izvješće o aktualnom financijskom stanju kompanije, potvrdio informaciju da su sve prerađivačke kompanije u Europi zabilježile manju profitabilnost poput Ine te da rafinerijske aktivnosti u ovom trenutku proizvode gubitak u cijelom svijetu.

Inino financijsko stanje je još teže zbog drugih specifičnih čimbenika, poput poteškoća u dobivanju financijskih sredstava iz vanjskih izvora, ambicioznog investicijskog programa koji je u tijeku, znatnog porasta dugovanja te prodaje plina po cijeni ispod nabavne vrijednosti određenim ključnim kupcima, kaže se u priopćenju. (hina/metro-portal)

21.09.2009. 19:11:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh