« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
milijuni kredita

Podravkini milijuni završili u off-shore kompaniji

Policija ovih dana istražuje i varaždinsku investicijsku kuću Fima za koju se smatra da je također umiješana u malverzacije u Podravci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Darko Marinac

,

Miroslav Kutle

,

kreditiranje SMS

,

podravkini milijuni

,

Fima

,

Milan Horvat

Aferama u koprivničkoj Podravci ovih dana, čini se, nema kraja. Osim na Darka Marinca i splitski SMS, policijska istraga proširila se i na varaždinsku investicijsku kuću Fima, te njezinu off-shore kompaniju Fima Ami Ltd. na Malti.

Upravo za tu tvrtku se smatra da je pravo odredište Podravkinih milijuna, doznaje Jutarnji list.

Milan Horvat, prvi čovjek tvrtke Fima opovrgava bilo kakve sumnjive radnje. Tvrdi da su dionice Podravke kupljene vlastitim kreditom te pozajmicom investicijske banke Merril Lynch.

Horvat je inače jedan od uspješnijih hrvatskih financijskih stručnjaka, a procjenjuje se da njegovo carstvo danas vrijedi čak 2 milijarde kuna.

Povezuje ga se s bivšim varaždinskim županom Radimirom Čačićem, u čijem je Coningu početkom 90-ih godina radio kao pomoćnik direktora.

No, uz Horvata se veže i ime privatizacijskog lopova Miroslava Kutle, za kojeg je radio neke poslove dok je ovaj bio pod paskom pravosuđa. Horvat je u Podravku ušao u proljeće 2006. kupivši 10,64 posto dionica od Francka.

One su tada vrijedile oko 220 milijuna kuna, da bi se do danas na njima izgubilo gotovo 65 milijuna kuna. Zanimljivo je da je to gotovo identičan iznos kredita prema SMS-u.

Fima je te dionice kasnije prepisala svojoj off-shore kompaniji na Malti. Policijska istraga trebala bi otkriti je li otkup dionica od Francka učinjen kompanijskim novcem.

Darko Marinac je navodno 200 milijuna kuna Podravke stavio upravo na Fimin račun za kupnju kompanijskih dionica. Kako je kasnije novca za otplatu zajma bilo sve manje, nagađa se kako su Podravkini krediti SMS-u i nekim drugim kompanijama bili namijenjeni upravo da bi Fima mogla otplatiti pozajmicu.

Točan iznos novca koji je u igri još uvijek je predmet istrage.

21.09.2009. 18:59:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh