« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
ŠTO GLEDAMO?

Imamo više televizijskih vijesti a manje sadržaja

POGLEDAJTE VIDEO - RTL se najviše služi neimenovanim izvorima te "navodnim informacijama"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

HRT

,

Nova TV

,

Matica hrvatska

,

RTL televizija

,

televizija

,

hrvatski mediji

Politika, crna kronika i sudski procesi glavne su teme središnjih informativnih emisija televizija u Hrvatskoj, dok su kultura i umjetnost pri dnu, pokazali su rezultati analize sadržaja HTV-a, Nove TV i RTL-a, predstavljeni danas u Matici hrvatskoj, čiji je Odjel za medije proveo istraživanje.

Obrađeni su Dnevnik HTV-a, Dnevnik Nove TV i Vijesti RTL-a, emitirani od 15. rujna do 15. listopada 2008., te u istom razdoblju godinu dana kasnije. S obzirom na to da je riječ o namjernom uzorku ti se podaci ne mogu generalizirati, upozoravaju autori.

Na komercijalnim televizijama u 2008. crna kronika je bila na prvom mjestu, a na HTV-u na trećem, što je previsoko za javnu televiziju, rekla je teoretičarka medija Viktorija Car, predstavljajući analizu. Ocijenila je da je na HTV-u u 2008. bilo i previše "infotainmenta", odnosno "zabavnih" tema. U idućoj godini na komercijalnim televizijama bilo ih je više, a na HTV-u manje.

Glavni akteri vijesti najčešće su političari i obični građani, a od političara na svim televizijama dominiraju vladajući. Bivši premijer Ivo Sanader na HTV-u je bio zastupljeniji od premijerke Jadranke Kosor, iako to može izgledati drugačije, dok je na Novoj TV suprotno, napomenula je Car.

U informativnim emisijama žena je bilo između 16 i tridesetak posto, što Car smatra poražavajućim.

Problematičnim smatra i neimenovane izvore te "navodne informacije", kojih je najviše na RTL-u, a drži da ih ih ne bi trebalo biti nigdje.

Za 2009. Nova TV je imala najveći postotak dvostrano obrađenih tema, skoro 44 posto, a HTV i RTL oko 60 posto jednostranih.

Na sve tri televizije u obrađenim razdobljima zabilježen je povećan broj priloga, što znači da su sve kraći. Zagreb je najzastupljeniji iako su komercijalne televizije češće pokrivale Dalmaciju i Slavoniju od HTV-a, koji je pak imao više priloga iz Europe.

Upitana zbog čega je Dnevnik HTV-a izgubio gledanost u odnosu na Novu, Car je rekla kako se HTV nije prilagodio mlađoj publici, a ne može živjeti "na staroj slavi". Popularizirati sadržaj ne znači automatski umanjiti mu vrijednost, istaknula je, dodavši da Nova TV to radi promišljeno i malo-pomalo oduzima gledatelje HTV-u.

Car smatra i da su zakazala tijela koja trebaju nadzirati program, Programsko vijeće HRT-a i Vijeće za elektroničke medije koje, ocijenila je, godinama radi netransparentno.(hina/metro-portal)

20.04.2010. 14:43:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh