« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ŠUKER:

Nove stope poreza i ukidanje olakšica od 1. srpnja

Šuker vjeruje da će se novim stopama pojednostaviti život poreznim obveznicima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)
Više o

GSV

,

Ivan Šuker

,

porezne olakšice

,

ukidanje harača

Izmjene stopa poreza na dohodak i ukidanje olakšica u sustavu poreza na dohodak trebale bi biti raspravljene u Hrvatskom saboru do kraja lipnja, tako da bi njihova primjena krenula s 1. srpnjem, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Po njegovim riječima, ključna izmjena u poreznom sustavu je smanjenje stope na primanja do 3.600 kuna s 15 posto na 12 posto, jer se time najizravnije pomaže onima koji su najugroženiji, a s vremenom će tendencija biti da ta stopa ide s 12 prema 10 posto.

Ukidanje stopa od 35 i 45 posto nije pomoć najbogatijima, tvrdi Šuker, a sa stopom od 45 posto ionako je bio zahvaćen vrlo mali broj ljudi.

Zasad je stajalište Vlade da iznos od 9000 kuna bude donja granica za oporezivanje po stopi od 40 posto, no Ministarstvo financija radi još neke analize i konzultirat će se sa sindikatima, poslodavcima i poreznim stručnjacima, rekao je Šuker.

Kroz izmjene zakona o porezu na dohodak i porezu na dobit nastojat ćemo pojednostaviti život poreznim obveznicima, a razmišljamo što i kako napraviti s oporezivanjem obrtnika da dođu u istu poziciju kao i oni koji plaćaju porez na dobit, kaže Šuker.

Olakšice su dosada koristili oni koji imaju novac

Ustvrdio je da su olakšice u sustavu poreza na dohodak koristili isključivo građani s većim zaradama a Vlada je mislila i na to da ukidanjem olakšica ne destimulira uplate u dobrovoljno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Kroz izmjene zakona o porezu na dohodak i porezu na dobit uplate u treći stup mirovinskog osiguranja i zdravstveno osiguranje priznat ćemo kao poslovni trošak i rashod, što će građanima biti povoljnije nego što je sada, tvrdi ministar financija.

Istaknuo je kako ne treba gledati samo na izmjene poreznih zakona nego i mjere u socijalnoj politici jer će se, primjerice, nakon što se riješi problem gruntovnice socijalne pomoći davati temeljem imovinskog, a ne više dohodovnog cenzusa, što će sustav učiniti jasnim i transparentnim.

Na sjednici GSV-a socijalni partneri su podržali Vladin model C za pomoć poduzećima u dugogodišnjim poteškoćama i izmjene Zakona o igralištima za golf, a također su se složili da se ukine Ekonomsko vijeće koje je osnovao još bivši premijer Ivo Sanader jer za takvim vijećem više nema potrebe.(hina/metro-portal)

20.04.2010. 15:33:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh