« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
WTF?!

Ima li kupus rudimentarnu inteligenciju?

Znanstvenici su sve više skloni teoriji da biljke posjeduju neke oblike inteligencije kojima se bore za opstanak

Mozak se nalazi u korijenu
Mozak se nalazi u korijenu (Arhiva)
Više o

biljke

,

mozak

,

kupus

,

komunikacija

,

inteligencija

Biolog s instituta u Bonnu František Baluška iznio je teoriju koja bi mogla imati dalekosežne posljedice za naše shvaćanje prirode, a mogla bi izravno utjecati na vegetarijanstvo. Naime, on tvrdi da biljke imaju inteligenciju, dajući primjer kupusa.

Nakon što ga uberete, kupus još danima zadržava svoj dnevni ritam, a znanstvenici pretpostavljaju da u korijenu postoji neka vrsta mozga kojim pamti i komunicira s drugim biljkama.

Baluška svoju teoriju zasniva na mogućnosti prilagođavanja okolini koju biljke svakodnevno pokazuju, tvrdeći da se prikupljati informacije iz okoliša i prilagođavati se uvjetima kojima su izložene biljke ne bi mogle da nemaju neki oblik inteligencije. 

Uz to, uvjeren je da biljke međusobno komuniciraju plinovima i mirisima, a vjeruje i u mogućnost da se komunikacija odvija zvukovima i zračenjem. Primjerice, afričke akacije od neprijatelja se brane otrovnim plinom taninom, dok istovremeno ispuštaju i drugi plin koji ostale akacije prepoznaju i pripremaju se za opasnost. 

Teoriji se priključio i profesor Stefano Mancuso sa sveučilišta u Firenci koji je utemeljio kontroverznu katedru biljne neurobiologije, tvrdeći da biljke nedvojbeno imaju mozak u korijenu, jer svaki vrh korijena može istovremeno prepoznati i nadzirati barem 15 raznih kemijskih i fizikalnih parametara. 

Ukratko, ako su biljke inteligentna bića kao i, primjerice, krave i svinje, zašto ih onda jedemo?

30.06.2013. 18:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh