« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
KULTNI KATALOZI

Ikeini katalozi - standardi uređenja interijera i ogledala društva

POGLEDAJTE GALERIJU - Izašao je jubilarni 60. broj Ikeinih kataloga koji su ispisali povijest uređenja interijera

Katalog Ikea
Katalog Ikea (MWN)
Više o

Ikea

,

uređenje interijera

,

franco zeffirelli

Ovih je dana izašao Ikein katalog za 2011., kojim je kompanija u Švedskoj proslavila jubilarni 60. rođendan svojih kataloga. Povodom proslave pokrenuta je i društvena mreža za uređenje interijera te aplikacija za iPhone.

"Znakovito je da se na naslovnici novog kataloga nalazi stakleni ormar. Živimo u vremenu kada svoju privatnost dijelimo na Facebooku i blogovima pa nije ni čudo da smo spremni osobne stvari izložiti na vidljiva mjesta u svojim domovima", rekla je za Metro kustosica muzeja Nordiska Maria Perers.

>>Znate li kako Ikeini proizvodi dobivaju imena?

Stari Ikeini katalozi nisu samo ispisali povijest uređenja interijera, nego su i svojevrsno ogledalo društva. Ranih 60-ih pojavio se prvi namještaj za televizore, 1989. prvo stolno računalo, a 90-ih je recikliranje igralo veliku ulogu.

"Ne radi se ovdje samo o dizajnu. Katalozi jako puno govore o razvoju društva, tehnologije i odnosu prema okolišu", tvrdi Perers i dodaje: "Zanimljivo je da filmaši stare kataloge i danas koriste kada traže inspiraciju za scenografiju."

Maria Perers izdvojila je nekoliko kultnih kataloga:

1951.
Prvi Ikein katalog s namještajem pojavio se upravo 1951. Kompanija je prije toga prodavala skoro sve, od najlona do kemijskih olovaka. Naslovnica je vrlo moderna (čak sadrži riječ ultramoderno).

1960.
TV je prikazan kroz naočale. Prvi televizori su u Švedsku došli 1956., ali su se probili tek četiri godine kasnije. Ikea nas je u katalogu naučila kako rasporediti namještaj oko televizora i postavila nove standarde uređenja dnevne sobe.

1970.
Prva naslovnica na kojoj je prikazana osoba. Katalog donosi još niz fotografija djevojaka kako se pred roditeljima odmaraju u udobnim foteljama. Više se ne inzistira na uspravnom sjedenju i do izražaja dolazi sloboda koja je 60-ih ušla u društvo.

Katalog Ikea

1985.
Katalog je više usmjeren na luksuz i ekskluzivnost. Bijeli okvir oko naslovne fotografije preuzet je od modnih magazina, sve knjige su bijele, a u prvom planu su urednost i perfekcija.

1989.
Radi se o vrlo zanimljivoj godini jer se u katalogu pojavljuju prva osobna računala. Uskoro se pojavio i prvi namještaj za kućne urede.

2000.
Ikea je ovim katalogom prihvatila različite životne stilove. Na jednoj stranici je homoseksualan par u kuhinji, a godinu dana ranije prikazan je otac koji uređuje sobu kako bi dijete moglo kod njega prespavati svaki drugi vikend.

Piše: Kristoffer Rengfors/Metro Sweden
25.08.2010. 00:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh