« Nogomet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
I SLUŽBENO

Igor Štimac kandidat za predsjednika HNS-a

Štimac je onima koji sumnjaju u njegovu pobjedu poručio - ''nećemo ih samo pobjediti nego ćemo ih pomesti''

Igor Štimac
Igor Štimac (Nikola Vilić/Cropix)
Više o

HNS

,

Igor Štimac

,

Hrvatski nogometni savez

Igor Štimac i službeno je kandidat za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i na izbornoj skupštini koja će se prema najavama održati u prosincu suprotstavit će se Vlatku Markoviću koji obnaša tu dužnost od 1998. godine. Odluku o Štimčevoj kandidaturi donijela je večeras skupština Nogometnog saveza županije splitsko-dalmatinske, na kojoj je svih 53 nazočnih izaslanika glasovalo za tu kandidaturu.

Zahvaljujući na povjerenju Štimac je kratko rekao da je je uvjeren u svoju pobjedu, te da će biti drugačiji od sadašnjeg predsjednika HNS-a Vlatka Markovića. "Onima koji sumnjaju u moju pobjedu poručujem - nećemo ih samo pobjediti nego ćemo ih pomesti", rekao je Štimac.

A u prvoj izjavi novinarima nakon službene kandidature Štimac je pozvao cjelokupnu hrvatsku javnost da mu se priključi u micanju sa scene sadašnjeg "privatnog" HNS-a i stvaranju HNS-a koji će biti "jednak za sve".

"Spremni smo primiti i niske udarce koje očekujemo jer znamo da suprotna strana ne zna ništa drugo raditi nego se baviti niskim udarcima", kazao je Štimac, naglasivši kako je ogorčen Markovićevim 12-ogodišnjom vladavinom HNS-om. "Ljut sam i na sebe zbog svojih postupaka i ispričavam se svima koje sam uvrijedio ili se predstavio onakvim kakav nisam", kazao je Štimac.

U iscrpnom obraćanju uoči glasovanja za njegovu kandidaturu Štimac je istaknuo kako je HNS za vrijeme tri Markovićeva mandata potrošio oko milijardu kuna koje je zaradila naša nogometna reprezentacija, te da ne vidi što je ostalo iza tog novca.

"Sadašnje vodstvo HNS-a dovelo je taj savez u situaciju da ga se moramo sramiti, jer se u njemu služilo pojedincima. Sramota je da su pojedinci doprinijeli sumnjama kako smo svi lopovi i hohštapleri, iako su najveći broj ljudi u našem nogometu entuzijasti, ali oni su marginalizirani", kazao je Štimac.

On je najavio, bude li izabran za predsjednika HNS-a, da će se suprostavljati privilegijama u savezu i zauzimati se za njegovu demokratizaciju i decentralizaciju, te ulagati u razvoj nogometa u "malim klubovima". "Gotovo svi hrvatski nogometni reprezentativci su potekli iz malih klubova", dodao je.

Po Štimčevim riječima, sadašnje vodstvo HNS-a je odgovorno za nizak rejting hrvatskog nogometa u FIFA-i i UEFA-i. "Iako je naša reprezentacija godinama u svjetskom vrhu ,nismo adekvatno zastupljeni u tijelima FIFA-e i UEFA-e", kazao je Štimac.

Štimčevu kandidaturu za predsjednika HNS-a u svojim su istupima poduprli i predsjednik Hajduka Joško Svaguša, te sportski direktor RNK Split Nenad Pralija.

Predsjednik NS županije splitsko-dalmatinske Paško Viđak je obrazlažući Štimčevu kandidaturu istaknuo kako je Dalmacija izolirana u HNS-u. "Moramo parirati raznim špekulantima u HNS-u. Na krajnjem jugu Hrvatske osjećamo se nelagodno zbog odnosa HNS-a prema nama i to nam smeta", kazao je Viđak.

On je istaknuo da splitsko-dalmatinska županija ima dva prvoligaša, pet drugoligaša, više od 20.000 registriranih nogometaša, više od 400 nogometnih trenera i više od 200 nogometnih sudaca, te zaslužuje bolji tretman u HNS-u nego što je to sada slučaj. (hina/metro-portal)

12.10.2010. 21:12:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh