« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
NAŠ PRVI PERFORMER

Igor Mandić uz književni skup proslavio 70. rođendan

O 'žustrom polemičaru nježnog srca' i njegovim brojnim kulturnim doprinosima u Društvu hrvatskih pisaca govorili su brojni kolege i suradnici

Igor Mandić
Igor Mandić (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Hrvatsko društvo pisaca

,

Igor Mandić

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) priredilo je danas u povodu 70. rođendana svojeg člana Igora Mandića književni skup na kojemu je o njegovoj autobiografskoj prozi, polemikama, esejistici i kritici te novinarstvu govorilo 15-ak pisaca, novinara, književnih povjesničara i kritičara.

O velikome Mandićevu opusu uvodno je govorio predsjednik HDP-a Velimir Visković, koji je tom prigodom istaknuo kako je riječ o našemu navrsnijem piscu autobiografske proze, žustrom polemičaru i kritičaru, vrlo otvorenom u obrani svojih stajališta kad su u pitanju literatura i razne društvene pojave.

Teofil Pančić u predavanju "Nježno srce u ringu" istaknuo je da je Mandić bio i ostao istinski intelektualac - i u doba bez stranačja i u doba političkog pluralizma, kad je lakše bilo osnovati stranku nego ostati intelektualac.

"Tu tenziju Mandić cijeloga svojega književnog vijeka drži hrabro do bizarnosti. Njegove polemike s političkim moćnicima mnogi su često koristili, a njemu se s pravom može pripisati da je bio i ostao 'žustar polemičar nježnog srca'", rekao je.

Mani Gotovac spomenula je Mandićev prvi esej "Bilješke jednog neurotika", pisan pod Krležinim utjecajem, iz čega se iščitava autorefleksivnost. Bio je prvi performer koji je još u splitskoj Klasičnoj gimnaziji krajem 50-ih godina prošlog stoljeća upozorio na malograđanštinu dokazavši da je daleko od "kaste koja pjeva po mukama", istaknula je Gotovac.

Tomislav Brlek je istaknuo da je Mandić "jedan od rijetkih koji je govorio da čitamo pjesme, a ne pjesničke živote, a vlastitim djelima čuvao se od ishitrenog i trivijalnog, dajući velik doprinos književnoj i medijskoj kulturi". Impresivni su njegovi tekstovi o Krležinim Baladama, Slamnigovim prozama i poetici Slobodana Novaka, rekao je među ostalim Brlek.

Denis Kuljiš je podsjetio da Mandić nije bi disident, nego kontrakulturna pojava od 1968. do 1971. Upozorio je na njegovu polemičnost na javnoj sceni i borbu protiv svih vrsta autoritativnosti.

Branimr Donat govorio je o Mandićevu novinarskom angažmanu u Vjesnikovim izdanjima, pri čemu je podsjetio da je bio žrtva političkih moćnika, slično kao Tenžera.

O Mandiću su govorili i Nenad Popović, Helena Sablić-Tomić, Vinko Brešić, Bruno Kragić, Dubravka Crnojević i Ivan Salečić. (hina/metro-portal)

15.12.2009. 17:52:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh