« Život
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
LOOL

Ig Nobel za totalne ludorije

Studija o narcisoidnosti na temelju proučavanja obrva, entomologov strah od insekata i aligatorica na heliju', neki su od ovogodišnjih znanstvenih radova nagrađenih priznanjima Ig Nobel.

Ludo zabavan...
Ludo zabavan... (Arhiva)
Više o

Ig Nobel

Umjesto uživo 30. godišnja dodjela alternativnog Nobela, nagrade koju organizatori opisuju kao odavanje počasti znanstvenim postignućima koja nas "najprije nasmiju, a zatim potaknu na razmišljanje", održana je online u četvrtak navečer zbog pandemije covida pa je izostala tradicionalna gala večera.

Znanstvenici iz Kanade i Sjedinjenih Država osvojili su nagradu s područja psihologije za metodu otkrivanja narcisoidnosti na temelju proučavanja obrva.

Nagrada za entomologiju pripala je američkom znanstveniku koji je dokazao da se entomolozi - stručnjaci za insekte - boje pauka.

Ženka kineskog aligatora zatvorena u prostoriju ispunjenu helijem 'promukala je', a za to gmazovsko mukanje zaslužni su znanstvenici iz Austrije, Švedske, Japana, SAD-a i Švicarske kojima je pripala nagrada za akustiku.

Svečanost dodjele Ig Nobela uobičajeno se održava na Sveučilištu Harvard i prenosi uživo od 1995., no u covidovskoj 2020. godini održana je samo online.

Organizatori ovih općenito zabavnih nagrada iskoristili su priliku da pošalju i političku poruku, pa su ovogodišnju nagradu za "medicinu" dodijelili čelnicima Brazila, Velike Britanije, Indije, Meksika, Bjelorusije, SAD-a, Turske, Rusije i Turkmenistana jer su se "koristili pandemijom covida-19 kako bi svijetu poslali lekciju da nisu znanstvenici i liječnici ti koji svojim odlukama odlučuju o životu i smrti, već su to - političari".

Čelnici svih navedenih zemalja umanjivali su važnost pandemije koronavirusa.

18.09.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh