« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
odluka je pala

Idemo na referendum o arbitražnom sporazumu

Slovenski vođe odlučili su pitati građane za mišljenje o čuvenom sporazumu Kosor-Pahor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

arbitražni sporazum

,

slovenija referendum

Parlamentarni zastupnici četiriju stranaka slovenske vladajuće koalicije uložili su u ponedjeljak navečer svoje potpise za pokretanje savjetodavnog referenduma o arbitražnom sporazumu što su ga prošlog tjedna potpisali slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, objavili su u utorak ujutro vodeći slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore.

O tome bi, kako dodaju, nešto više trebalo biti poznato tijekom današnjeg dana, kada inicijatori referenduma namjeravaju inicijativu predstaviti na konferenciji za novinare.

Prema teletekstu Slovenske televizije, slovenska vlada u četvrtak bi na svojoj redovnoj sjednici trebala uskladiti svoju već najavljenu inicijativu da se arbitražni sporazum prije postupka ratifikacije preda na prosudbu Ustavnom sudu

Prema prema nekim izvorima na istoj će sjednici Vlada donijeti i prijedlog zakona o ratifikaciji arbitražnog sporazuma.

Slovenski mediji kao mogući termin za održavanje savjetodavnog referenduma navode početak iduće godine.

Održavanje konzultativnog referenduma, kako bi se izbili iz ruku navodi opozicije da je arbitražni sporazum za Sloveniju loš i da je zaključen bez sudjelovanja oporbe i mišljenja građana, podržali su krajem prošlog tjedna najprije predsjednik države Danilo Tuerk, a onda i premijer Borut Pahor.

Važno je napomenuti kako se koncepti slovenskih oporbenjaka ne razlikuju drastično od ideja vladajućih zbog čega oni traže raspisivanje zakonodavnog referenduma čiji je ishod obvezujući za parlament.

Razlika između konzultativnog i zakonodavnog referenduma stoji dakle samo u obveznosti za parlament - što god odlučili građani Slovenije u prvom slučaju, radi se samo o njihovom mišljenju na koje političari ne moraju reagirati.

Nakon zakonodavnog referenduma, ishod se mora poštivati ma kakav on bio. (hina /metro-portal)

10.11.2009. 10:18:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh