« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Izvješće opovrgnuto

Ipak ništa od pojačanja u Afganistanu?

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost James Jones tvrdo kako dodatnih vojnika u Afganistanu neće biti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Afganistan

,

izvješće

Predsjednik Barack Obama nije dobio konačna mišljenja koja je tražio, niti je te alternative razmotrio sa svojim timom za nacionalnu sigurnost, izjavio je savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones, reagirajući na izvješća Associated Pressa i CBS Newsa.

AP je izvijestio da će Obama poslati "desetke tisuća dodatnih snaga", a CBS da planira poslati četiri borbene brigade i tisuće pripadnika pozadinskih postrojbi.

"Izvješća da je predsjednik Obama donio odluku o Afganistanu su apsolutno lažna ...potpuno neistinita i dolaze iz neobaviještenih izvora", naveo je Jones u priopćenju u ponedjeljak navečer.

Obama je pod pritiskom da donese odluku o zahtjevu glavnog zapovjednika snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu generala Stanleya McChrystala da pošalje dodanih 40,000 vojnika u Afganistan.

SAD bi do kraja godine trabao imati 68,000 vojnika u Afganistanu, uključujući i 21,000 koje je Obama odobrio početkom godine. U misiji NATO-a u Afganistanu je 32,000 vojnika.

Nova strategija

Dužnosnici administracije su naznačili kako je malo vjerojatno da će Obama objaviti novu strategiju u Afganistanu, prije nego u srijedu otputuje u osmodnevni posjet Japanu, Singapuru, Kini i Južnoj Koreji.

"Još nemamo datum objave, jer predsjednik tek treba donijeti odluku", izjavio je direktor za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost, Ben Rhodes.

Obama je izložen kritikama za oklijevanje, te pritisku republikanaca da prihvati zahtjev generala McChrystala, koji je po ocjenama kritičara iznesen neuobičajano javno, bez poštivanja zapovjednog lanca, no on i dalje traži da se odluka što temeljitije razmotri.

U intervjuu za ABC News u ponedjeljak, Obama je rekao da mu produljeni i prošireni sastanci na kojima se razmatra strategija, daju veliko povjerenje u konačnu odluku, bez obzira kakva ona bila.

"Stekao sam povjerenje da nema važnog pitanja koje nije postavljeno, a da mi nismo odgovorili najbolje što smo mogli", rekao je Obama.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs, rekao je u ponedjeljak da će se Obama u srijedu ponovo savjetovati oko Afganistana s ključnim članovima svoga vanjskopolitičkog i vojnoga tima, te kako nije vjerojatno da će objaviti konačne planove za Afganistan prije kraja mjeseca, kada se vrati s turneje po Aziji. (hina/metro-portal)

10.11.2009. 09:40:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh