« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
MA DA?

Idealna hrana za mršavljenje je - tjestenina?

Nutricionisti su cijelo vrijeme stavljali tjesteninu pri vrhu liste namirnica koje bismo trebali izbaciti s jelovnika jer nisu dobre za struk

Pazite li, tjestenina će vam održavati vitku liniju
Pazite li, tjestenina će vam održavati vitku liniju (Shutterstock)
Više o

mršavljenje

,

tjestenina

,

vitka linija

Mršavljenje većini ljudi zadaje muke, a najgore od svega je to što smo stalno bombardirani fotkama raznih diva utegnuta struka koje nam daju svoje sumanute savjete za besprijekornu figuru.

Iznimka među njima je talijanska ljepotica Sophia Loren za kojom su uzdisale cijele generacije muškaraca, jer njezin savjet bio je potpuno jednostavan i normalan - uvijek je govorila da svoju liniju duguje tjestenini.

No, nutricionisti su cijelo vrijeme stavljali tjesteninu pri vrhu liste namirnica koje bismo trebali izbaciti s jelovnika jer nisu dobre za struk, ali jedno je istraživanje nakon tri godine i 14.5 tisuća ispitanika zaključilo isto što i lijepa Sophia.

U eksperimentu su sudjelovali ljudi iz regije Molise, stari od 35 do 79 godina, dok su pripadnici kontrolne grupe (njih 9,319) izabrani iz svih krajeva Italije. Nitko od njih nije bio na dijeti.

Tijekom tri godine znastvenci su ispitivali prehrambene navike, tjelesnu težinu, visinu i opseg struka i kukova obje skupine ispitanika. Porcije tjestenine koju su jeli bile su ograničene na 60 grama.

Došli su do zaključka - tjestenina ne deblja, ako se umjereno jede. Uvriježeno je da porcija tjestenine iznosi 100 grama. Oni tvrde, porcija treba iznositi 60 grama i bit ćete zadovoljni svojom linijom.

"Kao sastavnica tradicionalne mediteranske prehrane tjestenina negativno utječe na na indeks tjelesne mase (IBM), opseg struka i omjer struka i kukova (...) To znači da što češće jedemo tjesteninu, BMI opada, odnosno struk je uži, a linija vitkija", tvrde znanstvenici s talijanskog instituta Instituto Neurologico Mediterraneo Neuromed. 

Što reći nego - hvala i dobar tek!

13.09.2016. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh