« Ostali sportovi
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
TRENIRA ZA POVRATAK

Ian Thorpe se nakon pet godina vraća plivanju

Plivačka legenda Ian Thorpe priprema se za povratak profesionalnom plivanju, želi nastupiti na OI 2012.

Ian Thorpe
Ian Thorpe (Wikipedia)
Više o

plivanje

,

Ian Thorpe

Australac Ian Thope (28) intenzivno trenira u Sydneyju i postoji mogućnost da se nakon pet godina pauze vrati plivanju, prenosi Hina. Australski mediji su objavili kako Thorpe želi nastupiti na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu i kako od ove godine 'ponovo uživa u plivanju'.

"Nikada nisam prestao s plivanjem, no od ove godine treniram intenzivnije i zadovoljan sam što polako ulazim u formu," kazao je Thorp koji je karijeru okončao 2006. godine zbog zdravstvenih tegoba. Ukoliko želi nastupiti na OI Thorpe se mora prijaviti do svibnja ove godine, a potom vizu za London izvaditi na australskim kvalifikacijama.

U impresivnoj karijeri Thorpe je osvojio pet zlatnih olimpijskih medalja, te čak 11 naslova svjetskog prvaka. Plivački svijet je oduševio kada je sa 15 godina osvojio naslov svjetskog prvaka u disicplini 400 m slobodno na Svjetskom prvenstvu u Perthu 1998. godine. Time je postao najmlađi svjetski prvak u muškoj konkurenciji u individualnim disciplinama. Od tog trenutka Thorpe je u toj disicplini pobijedio na svim Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima sve do 2004. godine kada je nakon Atene uzeo pauzu. U karijeri je srušio i 13 svjetskih rekorda.

01.02.2011. 19:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh