« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
JOŠ PRIJE 2 GODINE

IAEA već upozoravala Japan na mogućnost nuklearne nesreće

Međunarodna agencija za atomsku energiju upozorila je Japan prije više od dvije godine da bi jak potres mogao predstavljati "ozbiljan problem" za njegove nuklearne centrale

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

IAEA

,

upozorenje

,

nuklearna nesreća

Pokazala je to povjerljiva diplomatska bilješka koju je objavio WikiLeaks, prenosi Hina. Američko diplomatsko izvješće otkriva da se stručnjak IAEA zabrinuo što su japanski reaktori konstruirani da mogu odoljeti potresima do jačine 7 stupnjeva. Prema tom dokumentu, dužnosnik IAEA je na sastanku Skupine za zaštitu i nuklearnu sigurnost G8 u Tokiju 2008. rekao da su kriteriji sigurnosti Japana zastarjeli.

"On je objasnio da su propisi o nuklearnoj sigurnosti revidirani samo tri puta u 35 godina te da ih IAEA preispituje", pisalo je u izvješću iz tog razdoblja. "Dužnosnik je također zabilježio da su nedavni potresi bili u nekim slučajevima iznad granica predviđenih za neke nuklearne centrale te da se radi o ozbiljnom problemu koji sada uvjetuje radove na seizmološkoj sigurnosti", dodaje se u dokumentu.

Japanska vlada je reagirala oformivši centar za odgovore na hitna stanja u postrojenju Fukushima ali je centrala i dalje bila sposobna podnijeti potrese do 7 stupnjeva, piše Telegraph.

17.03.2011. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh