« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OPRAVDANA BOJAZAN?

IAEA strahuje da Iran razvija nuklearno oružje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je bojazan da Iran radi na razvoju nuklearne bojne glave

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

IAEA

,

nuklearno oružje

Doznaje se to iz povjerljivog izvješća novog čelnog čovjeka IAEA-e, čije dijelove u četvrtak objavljuju novinske agencije. Ovo je prvi put da je agencija upotrijebila takvu formulaciju u nekom od svojih izvješća o Iranu.

U svom prvom izvješću na mjestu glavnog direktora agencije, Yukiya Amano napisao je da su prikupljene "široki i vjerodostojne" informacije o iranskim nuklearnim aktivnostima koje "izazivaju zabrinutost" da se u Iranu na tajnim mjestima odvijaju aktivnosti povezane s izradom nuklearne bojne glave.

U izvješću se navodi niz aktivnosti poduzetih od 2004. godine, koji se mogu povezati s izradom nuklearnog oružja. IAEA je također potvrdila da je Iran u postrojenju u Natanzu proizveo manju količinu uranija obogaćenog na 20 posto.

Čelni čovjek IAEA Yukiya Amano podsjetio je da su iranski čelnici propustili primjeniti rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u kojima se od Teherana traži da obustavi proces obogaćivanja uranija i pozvao je iranske čelnike na "suradnju bez odgode".

Teheran ustjano ponavlja da su napori iranske vlade u nuklearnom programu usmjereni isključivo na proizvodnju električne energije i radio-izotopa za poljoprivredu i medicinu.

Izvješće novog čelnika IAEA namijenjeno je predstavnicima 35 zemalja u upravnom odboru agencije. (hina/metro-portal)

18.02.2010. 20:09:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh