« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
BIJELA OKTAVA

I papreno i vatreno u Bijeloj oktavi

Na posljednjem koncertu Bijele oktave u Zagrebu gostuje Dezső Ránki

Dezso Ranki
Dezso Ranki (ZF)
Više o

Zagrebačka filharmonija

,

Bijela oktava

,

Dezső Ránki

Fantastični niz svjetskih pijanista - od Ive Pogorelića do Simona Trpčeskog i od Nikolaja Luganskog do Ollija Mustonena - u finalu recentne sezone Zagrebačke filharmonije zaključit će još jedan vladar klavira. Na posljednjem koncertu Bijele oktave u Zagrebu gostuje - Dezső Ránki!

U Mađarskoj koja ne oskudijeva prvoklasnim pijanistima, drže ga jednim od najboljih. Cijene ga po izvedbama i klasičnog, i romantičkog, ali i modernog repertoara - mnogi bi rekli da puno više od toga nije ni ostalo. Plješću mu u najvećim dvoranama i na najvećim festivalima. Goste ga vodeći orkestri i najbolji dirigenti.

U godini u kojoj čitav svijet obilježava 200. obljetnicu rođenja Franza Liszta, Ránki uz Zagrebačku filharmoniju izvodi slavnu parafrazu na srednjovjekovni Dies irae - Ples mrtvih (Totentanz) za klavir i orkestar. Poznavajući ovog velikog pijanista ne trebamo sumnjati da će biti baš kako bi poželio Liszt - virtuozno i dijabolično.

Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će veliki mađarski dirigent Zoltán Peskó, generalni muzički direktor u Deutsche Oper am Rhein, gost dirigent vodećih svjetskih orkestara poput Berlinske i Newyorške filharmonije, a trenutno šef dirigent Panonske filharmonije iz Pečuha.

Glazbeni meni "na mađarski način" započet će s Dvije orkestralne slike, op. 10 mađarskog velemajstora Béle Bartóka, a nakon Liszta dodatno "zapapriti" suitom iz opere Háry János još jednoga velikog autora - Zoltána Kodályja.

Bez sumnje uživat će se u delicijama "na mađarski način" u petak 20.5. u Bijeloj oktavi. I što nam onda drugo preostaje nego da Vas pozovemo da se ovoj gurmanskoj muzičkoj večeri pridružite i Vi!

16.05.2011. 18:58:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh