« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
SVI IPAK SVE ZNALI

I Kosor, i Polančec, i Šuker su sudjelovali u izmjenama Ininog ugovora

Bivši hrvatski premijer potvrdio je da je sadašnja premijerka kao potpredsjednica vlade sudjelovala u završnoj fazi pripreme izmjena Ininog dioničarskog ugovora

Ivo Sanader
Ivo Sanader (CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

INA

,

MOL

,

svjedočenje

Sanader je to kazao pred saborskim istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine, odgovarajući na pitanje SDP-ovca Gordana Marasa jesu li točne informacije da je osobno zatražio od Jadranke Kosor da sudjeluje u pripremi tog ugovora. "Da, to je istina. Ja u tome ne vidim ništa čudno", odgovorio je Sanader. Objasnio je da je ministre na jednoj sjednici užeg kabineta vlade pitao jesu li se usuglasili oko ugovora te da je, kad je vidio da nisu, odlučio da se u pripreme ugovora uključi i Jadranka Kosor.

"To je način funkcioniranja vlade. Ako je već došlo do užeg kabineta, a nije nešto bilo u redu, onda se to vraća i ja sam procijenio da je dobro da se potpredsjednica Kosor uključi u završnu fazu i da im pomogne da se dođe do pravog rješenja. Ne vidim u tome ništa čudno", ponovio je Sanader, na što se Maras nadovezao da ni on ne vidi ničeg čudnog, "osim što je sadašnja premijerka to demantirala".

Na Marasovo pitanje je li se o Ini konzultirao s Jadrankom Kosor, Sanader je odgovorio kako to pitanje "ulazi u sferu političke utakmice", ali i dodao da "nema tog premijera koji se nije oslanjao na svoje suradnike". Kazao je da mu je Jadranka Kosor bila "prva potpredsjednica", slično kako se prethodni premijer Ivica Račan oslanjao na Gorana Granića. "U moje obje vlade gospođa Kosor je bila prva potpredsjednica", rekao je.

U HDZ-u se raspravljalo prije svake velike političke odluke

Marasa je zanimalo i je li moguće da ministri nisu proučili izmjene dioničarskog ugovora prije nego što su za njega glasovali na sjednici vlade, budući da je potpredsjednik vlade Ivan Šuker pred Povjerenstvom svjedočio da nije proučio sam ugovor, nego je za njega glasovao na temelju prezentacije tadašnjeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca.

Sanader je odgovorio da je prije svake velike političke odluke o temi raspravljalo Predsjedništvo HDZ-a i koalicijski partneri te da u toj praksi nije bilo iznimke. "O svemu kad je riječ o Ini je u nekoliko navrata raspravljalo Predsjedništvo HDZ-a i davalo smjernice Polančecu i ostalima koji su sudjelovali u pregovorima", rekao je Sanader i ustvrdio da su svi koji su na vladi glasovali za ugovor znali točno što u ugovoru stoji. "To je i logično, nema te vlade i nema tog ministra, jer bi to bio ministar bez integriteta onaj tko bi digao ruku za nešto za što ne zna o čemu se radi", dodao je.

Josip Salapić (HDZ) pitao je je li Predsjedništvu HDZ-a bio predočen konačni tekst ugovora, zajedno s aneksom, koji, po Salapiću, bitno mijenja sadržaj ugovora. Salapić je ustvrdio da je taj aneks vladi došao na samu sjednicu na kojoj je ugovor izglasan. Sanader je odgovorio da "ne zna je li baš bilo kako Salapić kaže", ali i naglasio da su Predsjedništvu prezentirani svi bitni dijelovi ugovora. "Sigurno nije bila točka jedan, u kojoj se kaže tko su vlasnici, ali svi ključni elementi su prezentirani", rekao je.

"Sve što sam napravio napravio sam za boljitak Hrvatske"

Marasa je zanimalo "je li Sanaderu čudno što oni koji su ga prije godinu dana bespogovorno slušali na njega prebacuju svu odgovornost". "Nisu me bespogovorno slušali. Imali smo sjednice Predsjedništva HDZ-a svakog ponedjeljka. Ostalo ne bih komentirao. Svatko za sebe najbolje zna što radi. Sve što sam napravio napravio sam za boljitak Hrvatske, a sve ovo drugo, ima tu puno folklora, ali ima i ona, 'Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju upada'", rekao je Sanader.

Nije, pak, htio reći je li bio zadovoljan radom ministra Šukera u NO Ine, a kazao je kako kategorija u kojoj razmišlja vlasnik bilo koje tvrtke ne smije biti osobno zadovoljstvo, već uspješnost kompanije.

Objasnio je da je do promjena u NO Ine došlo zbog novog zakona po kojem ministri i drugi dužnosnici nisu smjeli biti u više od dva nadzorna odbora. Objasnio je da je u tom trenutku bilo logično da ministar financija bude u nadzornom odboru finacijskih institucija, a da u NO Ine uđe ministar gospodarstva, a tu je funkciju obnašao Damir Polančec.

Sanader nije želio odgovoriti na pitanje je li istina da se mjesec dana prije odlaska s premijerske dužnosti i dva mjeseca poslije odlaska susreo s čelnicima MOL-a u središnjici HDZ-a. "Nisam sudjelovao u pregovorima, ali sastajao se jesam", rekao je Sanader, objasnivši da je praksa bila sastajati se s partnerima koji su imali potrebu za sastancima na najvišoj razini, a kad ga je Maras upitao jesu li to bili sastanci u HDZ-u i tko je sve sudjelovao u njima, odgovorio je: "Iako bi mi išlo u prilog, ne želim govoriti o tome". Dodao je da se kao premijer više puta sastao s čelnicima MOL-a u svom uredu u vladi i da su na tim sastancima uvijek sudjelovali predsjednici NO Ine s hrvatske strane.

"Nerealno je bilo očekivati da bi MOL pristao na ista upravljačka prava"

Demantirao je tvrdnju da je osobno od Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja tražio da MOL-u proda sedam posto dionica Ine koje je vlada prenijela braniteljima, kao i da je u Upravu Ine instalirao Josipa Petrovića, koji je, po tvrdnjama nekih medija, tamo bio najmoćniji čovjek, dok je predsjednik Uprave Tomislav Dragičević to bio "samo formalno, jer je imao političko zaleđe".

Na pitanje zašto je vlada potpisala ugovor o izdvajanju plinskog poslovanja, iako on stvara gubitke, Sanader je kazao kako je ključno bilo osigurati energetsku neovisnost Hrvatske, budući da je isporuka plina ovisila o odnosima između Rusije i Ukrajine. Kazao je i da je siguran da će plinsko poslovanje Hrvatskoj donijeti dobit kad cijene plina bude određivalo tržište, kako zahtijeva Europska komisija.

Odbacio je Marasovo tumačenje da vlada nije morala ići u izmjene dioničarskog ugovora, odnosno da je s MOL-om bez izmjene ugovora mogla dogovoriti koliko će tko imati članova u NO-u i Upravi. "Jeste li vi predstavnik MOL-a pa znate da bi se oni htjeli dogovarati?", uzvratio je Sanader Marasu, ističući da je nerealno očekivati da bi MOL, nakon što je stekao 48 posto dionica, više nego što ima Hrvatska, pristao da ima ista upravljačka prava kakva je imao s 25 posto dionica.

Ocijenio je da je prvom privatizacijom 2003. Mađarima dano previše, a drugu fazu privatizacije nazvao je nužnom, podsjetivši da je tada istekao petogodišnji moratorij u kojem MOL nije mogao prodavati Inine dionice. "Mogli smo ili sastaviti novi ugovor, ili ih pustiti da rade što hoće s dionicama. Odlučili smo se za ovo prvo", rekao je Sanader. (hina/metro-portal)

12.10.2010. 16:45:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh