« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
80 MILIJUNA KUNA DUGA

Kamensko ide u stečaj, sudbina radnica i dalje neizvjesna

Na zagrebačkom Trgovačkom sudu danas je donesena odluka o pokretanju stečaja u tekstilnoj tvornici Kamensko

Direktor Antun Crlenjak
Direktor Antun Crlenjak (CROPIX)
Više o

stečaj

,

roman Divlji

Iako su radnice Kamenskog priželjkivale stečaj njihova predstavnica Đurđa Krnjak, koja je u svojstvu promatrača bila na ročištu, izrazila je ogorčenje i razočaranje jer se pokazalo da će vjerojatno biti teško ostvariti stečaj s preustrojem. "Potvrdile su se naše sumnje da se radilo o sustavnom uništavanju poduzeća, da smo bili zavaravani, a zapravo nije bilo nikakvog interesa za rad ni za borbu za radnike", kazala je Krnjak.

Dug Kamenskog dvostruko je veći od onog o kojemu je govorio direktor Antun Crlenjak, a rečeno je i kako je vrijednost imovine poduzeća od oko 127 milijuna kuna, pa prema tome nije bilo uvjeta za stečaj koji je pokrenut jer je račun tvrtke bio blokiran dulje od zakonom dozvoljenih 60 dana, kazao je regionalni koordinator Sindikata tekstila Željko Šegina.

Predstečajni upravitelj Zdravko Mitak ocijenio je da postoje uvjeti za otvaranje stečaja, a službenu odluku sutkinja Nada Kraljić najvjerojatnije će još danas objaviti na oglasnoj ploči suda. Po dosadašnjoj praksi obično je predstečajni upravitelj imenovan stečajnim upraviteljem jer već ima uvid u sitaciju, no službenu odluku sud će objaviti u zakonskom roku od tri dana.

Stečaju se nije protivio ni dosadašnji direktor Crlenjak, kazao je novinarima na izlasku iz zgrade suda Tonči Ravlić, odvjetnik britanske firme vjerovnika koja je podnijela zahtjev za stečaj zbog potraživanja od oko 95.000 eura. Radnice prekidaju štrajk, koji su započele još 29. rujna, ali će i danas održati mimohod od tvornice na Trgu Francuske Republike do Trga bana Jelačića. "Vjerujem, u suzama, jer se ime Kamensko gasi", kazala je Krnjak.

Radnice ipak i dalje gaje slabašnu nadu da još postoji šansa da se pokrene proizvodnja na istoj ili drugoj lokaciji jer imaju još puno nedovršenog posla i narudžbi za inozemne kupce, no to ovisi o procjeni stečajnog upravitelja. Razočaralo ih je i to što su Crlenjak i njegovi partneri 3. rujna upisali u zemljišne knjige vlasništvo nad nekretninama i zemljištem, u ime navodnih sporazuma o posudbi, kako bi tako stekli status razlučnih vjerovnika. To potvrđuje njihove sumnje da se htjelo uništiti tvornicu radi atraktivne lokacije na Trgu Francuske Republike.

Uskoro bivši direktor Crlenjak izrazio je pak uvjerenje u nastavak proizvodnje najavivši da će stečajnom upravitelju podastrijeti prijedloge Uprave da se proizvodnja preseli u pogone Goričanke nove u Velikoj Gorici. "Tamo bi se moglo početi raditi već za tridesetak dana, a zaposlilo bi se 350-400 ljudi", kazao je. Na upit zašto to nije predlagao i ranije, odgovorio je kako je između radnica i Uprave u zadnje vrijeme bilo toliko nepovjerenja da su svi prijedlozi Uprave odbijani. (hina/metro-portal)

 

12.10.2010. 15:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh