« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
buna klerika

I Khatami kritizira iransku vlast

Nakon Rafsanjanija, još jedan bivši predsjednik i istaknuti klerik stao na stranu prosvjednika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Mohammad Khatami

,

Mohamad Hatami

Bivši iranski predsjednik Mohamad Hatami kritizirao je u nedjelju suđenje prosvjednicima koji su demonstrirali protiv reizbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, ocijenivši da se radi o predstavi protivnoj ustavu.

"Koliko znam, ono što se dogodilo protivno je ustavu, zakonu i građanskim pravima", rekao je Hatami na sastanku s političkim čelnicima i zastupnicima, priopćeno je iz njegova ureda.

"Ta vrsta predstave prije svega je protivna interesima režima i štetna je za povjerenje javnog mnijenja", dodao je. Istaknuo je također kako priznanja dobivena u takvim uvjetima nisu vjerodostojna.

Na sudu u Teheranu u subotu je počelo suđenje protiv oko stotine ljudi koji su sudjelovali na prosvjedima protiv reizbora predsjednika Ahmadinedžada 12. lipnja.

Optuženi su za remećenje javnog reda i ugrožavanje nacionalne sigurnosti i prijeti im do pet godina zatvora, po agenciji Fars. Proglasi li ih se krivima da su neprijatelji Boga, mogli bi biti osuđeni i na smrtnu kaznu.

U prosvjedima protiv reizbora predsjednika Ahmadinedžada, po iranskim vlastima, ubijeno je tridesetak ljudi. Uhićeno je gotovo 2.000 prosvjednika, no većina ih je ubrzo puštena. U zatvoru ih je još oko 250.

Izvor: Hina

02.08.2009. 11:45:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh