« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
RUPE U ZAKONU

I Austrija primila kritike zbog korupcije

Stručnjak za pitanja korupcije u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj kritizirao je Austriju da se ne zauzima dovoljno u borbi protiv korupcije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Austrija

,

kritike

,

kolektiva

Kada se radi o korupciji, Austrija se nalazi u najlošijoj trećini svjetskih zemalja, rekao je Mark Pieth u intervjuu za austrijske medije. Tijekom posljednjih nekoliko dana, pisanje medija o tajnim računima pokojnog austrijskog političara Joerga Haidera u Lihtenštajnu izazvalo je zanimanje u njegovoj domovini.

Iako zasad ne postoje konkretni dokazi, pisanje tjednika Profil već je dovelo do kritika austrijskog pravosudnog sustava i preslabih zakona o političkim strankama. Pieth kaže da tužitelji i sudovi nisu previše uvjerljivi u svojoj borbi protiv prekogranične korupcije.

Pieth, profesor prava u Švicarskoj, dodao je da rupe u pravilima kada se radi o državnim kompanijama i kompanijama koje su djelomično u državnom vlasništvu znače da za njih vrijede puno manje striktna pravila nego za privatne tvrtke.

To je pretvorilo zemlju u neku vrstu "oaze za korupciju", posebno kada se uzme u obzir njezina uloga u istočnoj Europi, dodao je. (hina/metro-portal)

06.08.2010. 21:30:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh