« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
MA DA?

I Aspirin kao lijeko protiv covida?

Aspirin, široko rasprostranjen lijek koji se koristi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze, testirat će se kao mogući lijek protiv covida-19 u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

aspirin

,

Covid-19

U pacijenata zaraženih novim koronavirusom povećana je prijetnja stvaranja krvnih ugrušaka zbog hiper-reaktivnih trombocita, krvnih pločica važnih u zaustavljanju krvarenja.

Aspirin je agens koji djeluje antitrombozno i može smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, objavljeno je u petak na mrežnoj stranici RecoveryTrial.

"Postoje jasni razlozi u prilog tezi da bi aspirin mogao biti koristan, a osim toga siguran je, jeftin i široko dostupan", kaže Peter Horby, suvoditelj istraživanja.

Najmanje 2000 nasumice odabranih pacijenata trebalo bi primati dnevno 150 mg aspirina uz uobičajeni režim.

Podaci o oporavku tih pacijenata usporedit će se s podacima najmanje 2000 drugih pacijenata koji će primati drugu standardnu terapiju za covid-19.

Druge terapije koje se testiraju uključuju uobičajeni antibiotik azitromicin te koktel antitijela tvrtke Regeneron koji je korišten u liječenju simptoma covida-19 kakve je imao bivši američki predsjednik Donald Trump.

09.11.2020. 09:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.11.2020. 10:02
    aspirin je donbar za gripu , protiv srcanih udara i puno bolesti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh