« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
DO KRAJA GODINE

HUS prognozira krah gospodarstva

Svi pokazatelji gospodarstva iz mjeseca u mjesec se pogoršavaju, a unutarnji dug raste 500 do 600 milijuna kuna mjesečno.

(Nikša Stipaničev, CROPIX)
Više o

hrvatsko gospodarstvo

,

brodogradnja

,

Ozren Matijašević

,

HUS

,

Hrvatska udruga sindikata

,

antirecesijske mjere

,

prerađivačka industrija

,

krah gospodarstva

,

unutarnji dug

,

realni sektor

Predsjednik Hrvatske udruge sidnikata (HUS) Ozren Matijašević na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci izrazio nezadovoljstvo, kako je ocijenio, neprovođenjem većine antirecesijskih mjera koje je donijela Vlada.

Svi pokazatelji gospodarstva iz mjeseca u mjesec osjetno se pogoršavaju pa HUS prognozira potpuni krah hrvatskog gospodarstva do kraja ove godine ako se ne prestane s lošim odnosom prema gospodarstvu, rekao je Matijašević.

Unutarnji dug je sada oko 16 milijardi kuna a raste mjesečno za 500 do 600 milijuna kuna pa će do kraja godine doseći 20 milijardi kuna što će značiti krah gospodarstva, ustvrdio je.

Navodeći antirecesijske mjere, koje se ne provode, Matijašević je napomenuo obvezu plaćanja pravnim osobama u roku od 60 dana. Kako je rekao, i dalje svatko svakome duguje a poslovni moral je na najnižim razinama, što će kao izravnu posljedicu imati slom malog i srednjeg poduzetništva.

Jedna od mjera bila je i poticanje malog i srednjeg poduzetništva preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) u čemu se nije ništa poduzelo nego se tek govori o visini ulaganja koja će biti stavljena na raspolaganje malom i srednjem poduzetništvu, naveo je predsjednik HUS-a.

Matijašević je naveo i primjer povećanja broja parafiskalnih nameta, iako je bila utvrđena potreba njihova smanjivanja. Kad je Vlada donosila mjere, broj parafisklanih nameta bio 245 a danas iznosi 253, istaknuo je.

Malo ili nimalo se učinilo na smanjenju, te je uvoz smanjen samo jer prerađivačka industrija manje radi pa manje i uvozi, naveo je.

Matijašević je istaknuo da je u prerađivačkoj industriji zabilježen najveći pad zaposlenosti i to za četiri posto u prvom kvartalu. Hrvatska Vlada ili nije svjesna ili ne želi dati prioritet onima koji stvaraju nove vrijednosti i čijim radom će se proračun puniti, zaključio je.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera i voditelj Županijskog ureda HUS-a Bruno Bulić ustvrdio je da bez realnog gospodarstva nema opstanka te da će doći do potpunog urušavanja sustava gospodarstva ako se hitno ne riješe problemi realnog sektora. Gospodarstvo se ne može temeljiti na trgovini i uslužnim djelatnostima naveo je i dodao da ni malo i srednje poduzetništvo ne mogu djelovati bez strateških grana na koje će se vezivati.

Na pitanje o problemima s odobrenjem kredita "3. Maju" Ozren Matijašević je ustvrdio da banke moraju vratiti dio visokog profita ulaganjem u gospodarstvo, konkretno u brodogradnju, kako bi se mogla početi izgradnja brodova za domaće kompanije. (hina/metro-portal)

27.05.2009. 13:38:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh