« Svijet
objavljeno prije 12 godina
POZIV NA MEĐUSOBNO POŠTIVANJE

Hu Jintao: Sukob Kine i SAD-a bio bi opasan za svijet

Hu Jintao, kineski predsjednik, zatražio je od svoje zemlje i od SAD da se međusobno poštuju jer bi pogoršanje njihovih odnosa predstavljalo veliku opasnost za svijet

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Kina

,

Chen Guangcheng

,

međunarodni odnosi

Kineski predsjednik Hu Jintao zauzeo se u četvrtak za međusobno poštivanje SAD-a i Kine, na otvaranju "strateškog i gospodarskog kinesko-američkog dijaloga" narušenog neslaganjem oko osjetljive afere s kineskim disidentom Chenom Guangchengom, javlja Hina.

Govoreći na otvaranju dvodnevnih diplomatskih i gospodarskih razgovora u Pekingu, Hu je pozvao dvije najveće gospodarske sile na planetu na suradnju i bolje razumijevanje, upozoravajući da bi svako pogoršanje njihovih odnosa predstavljalo "veliku" opasnost za svijet.

"S obzirom na različit nacionalni kontekst, nemoguće je da se Kina i SAD slažu oko svega", kazao je kineski predsjednik na otvaranju foruma na kojem na strani SAD-a sudjeluju američka državna tajnica Hillary Clinton i ministar financija Timothy Geithner.

Kinesko-američki dijalog koji se održava naizmjence u Kini i SAD-u tradicionalna je prigoda za razmjenu mišljenja o važnim pitanjima gospodarstva i međunarodne politike između dvije sile.

No, pripreme za dijalog ove su godine narušene kad je slijepi kineski aktivist za građanska prava Chen Guangcheng nakon bijega iz pritvora zatražio utočište u američkom veleposlanstvu u Pekingu. Chen je u srijedu napustio veleposlanstvo u koje se sklonio na šest dana nakon što je Kina dala "jamstvo" za njegovu sigurnost.

03.05.2012. 10:12:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh