« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KORISNA DRŽAVA

HSLS predlaže raspuštanje županija i uvođenje regija

POGLEDAJTE VIDEO - Darinko Kosor kaže kako bi sljedeće lokalne izbore 2013. trebalo provesti prema prijedlogu ustroja pet velikih regija

(Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)
Više o

HSLS

,

Jadranka Kosor

,

Vesna Pusić

,

Darinko Kosor

,

Čedomir Jovanović

,

županije

,

e-learning

Treba napusititi model regionalnog ustroja prema županijama i prijeći na prijedlog Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) o ustroju pet regija - Slavonije, Središnje Hrvatske, Grada Zagreba, Istre, Primorja i Like, te Dalmacije, koje imaju približno po 800.000 stanovnika, rekao je danas u Europskom domu predsjednik HSLS-a Darniko Kosor na konferenciji pod nazivom "Strukturne reforme lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj-na putu u punopravno članstvo u EU", koju je HSLS organizirala s Europskom liberalno-demokratskom strankom (ELDR).

Darinko Kosor je rekao i da bi sljedeće lokalne izbore 2013. godine trebali provesti prema predloženoj reformi, te da bi novi lokalni ustroj trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2014.

Premijerka Jadranka Kosor je izjavila da HSLS ''kuca na otvorena vrata", te da je za predstojeću reformu lokalne uprave i samouprave potreban konsenzus svih parlamentarnih stranaka. Podsjetila je da je reforma lokalne uprave i samouprave obuhvaćena i vladinim programom gospodarskog oporavka, koja između ostalog predviđa smanjenje zaposlenih u državnoj i javnoj upravi za pet posto, te zapošljavanje novih djelatnika po principu ''2 za 1", odnosno zapošljavanje jednog novog djelatnika nakon odlaska dva djelatnika.

Okupljenim liberalima iz regije obratila se i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić, koja je istaknula da je cilj ulaska u EU i svih reformi koje se provode uređenje države kako bi ona bila na usluzi svojim građanima.

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) iz Srbije, Čedomir Jovanović je naglasio da se Europa promijenila otkad su države nastale raspadom SFRJ izrazile želju pridružiti se Europskoj uniji, te da države zapadnog Balkana moraju ponuditi neki novi "ugljen i čelik".

Dodao je da je proces decentralizacije šira tema od financiranja lokalne uprave i samouprave. Posebice je pozdravio hrvatska postignuća na putu u EU.

(Infopunkt/metro-portal)

14.05.2010. 13:44:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh