« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
ODLIČNI REZULTATI

Hrvatsku ove godine posjetilo pola milijuna ljudi više nego prošle

Najveći porast imali su Mađari s 13,5 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja te Austrijanci s 10,6 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja

Fotografija vijesti
Više o

Damir Bajs

,

hrvatski turizam

,

broj turista

U prvih sedam mjeseci u našu je zemlju došlo pola milijuna turista više nego u istom razdoblju prošle godine, pohvalio se odličnim turističkim rezultatima ministar turizma Damir Bajs, prenosi Hina.

Prema podacima turističkih zajednica, na Jadranu i u gradu Zagrebu u srpnju ove godine, ostvareno je tri milijuna dolazaka, što je 4,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Od toga broja 2,7 milijuna je stranih dolazaka, što je 5 posto više, dok je domaćih dolazaka oko 255 tisuća, odnosno 0,6 posto više.

Najveći broj dolazaka i noćenja zabilježen je u Istri, više od 775 tisuća dolazaka i 5,8 milijuna noćenja.

U strukturi dolazaka porast je zabilježen u gotovo svim emitivnim tržištima. U odnosu na prošlogodišnji srpanj najveći porast imali su Mađari s 13,5 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja, Austrijanci s 10,6 posto više dolazaka, a 9 posto više noćenja; slovenski gosti ostvarili su 5 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja.

U prvih sedam mjeseci 2011. godine zabilježeno je 6,2 milijuna dolazaka gostiju, što je za 8 posto bolji rezultat nego lani, rekao je ministar Bajs i dodao kako je od početka ove godine ukupno došlo 450 tisuća gostiju više, od čega je 40-ak tisuća domaćih gostiju.

"Nakon prošle dvije godine - u kojima smo bilježili pad domaćih gostiju - ovo su značajni porasti domaćega turističkog tržišta," naglasio je Bajs.

Ministar turizma se u Starigrad Paklenici susreo s pripadnicima Gorske službe spašavanja (GSS) koji su novinarima predstavili svoje rezultate.

Nakon sastanka s ministrom turizma Damirom Bajsom i direktorom glavnog ureda HTZ-a Nikom Bulićem, pripadnici GSS-a održali su pokaznu vježbu ispred centra GSS-a u Starigradu kod Nacionalnog parka Paklenica, jedinog takvog centra u Hrvatskoj s ambulantom, prostorom za dežurstva spasilaca i prostorijama za vježbu.

06.08.2011. 17:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh