« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Hrvatsku će Slovenci ipak nasanjkati?

Čak i izvjestitelj Europskog parlamenta nije za Ahtisaarija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hannes Swoboda

,

pregovori s EU

,

slovenska blokada pregovora

,

Marti Ahtisaari

,

medijacija Hrvatska Slovenija

Hannes Swoboda nije izdržao, u izjavi za Javno ustvrdio je da bi Ahtisaarijeva skupina za medijaciju dovela Hrvatsku pred svršen čin i pomogla Sloveniji da se domogne hrvatskog teritorija. Štoviše, Swoboda tvrdi da bi medijacijska skupina u potpunosti podržavala slovenske ideje koje nemaju veze s međunarodnim pravom.

Slovenija, po riječima predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora, predlaže da skupina posrednika predloži hrvatsko-slovensku granicu te da taj prijedlog zatim prihvate parlamenti obiju država.

"Predlažemo da posrednička skupina predloži određivanje granice i na kopnu i na moru te da njihov prijedlog prihvate oba parlamenta. Naravno, za to bi bio potreban i pristanak hrvatske strane, bez toga to ne bi bilo moguće", rekao je Pahor u utorak na slovenskom radiju.

Pahor je time komentirao izjave nekih hrvatskih dužnosnika da bi Hrvatska trebala prihvatiti posredničku ulogu Europske komisije, ali da mandat posrednika vide kao put do određivanja pravnog okvira koji bi objema državama omogućio da svoja bilateralna granična pitanja podastru pred međunarodnom pravosudnom ustanovom.

Povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn pozvao je u utorak Hrvatsku i Sloveniju da jasno odgovore na inicijativu Europske komisije da se u rješavanje bilateralnoga graničnog prijepora i nastavka pristupnih pregovora s Hrvatskom uključi tročlana stručna skupina pod vodstvom Marttija Ahtisaarija.

Predsjednik slovenske vlade priznao je u utorak da se Hrvatska i Slovenija bitno razlikuju u gledanju na to kakav bi mandat imalo Ahtisaarijevo "vijeće mudraca" kao oblik pomoći koju dvjema državama nudi EK za rješenje graničnog pitanja i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

Hrvatsko stajalište odgađa mogućnost bilateralnog dogovora o granici, ali "vidjet ćemo što će nam donijeti idući tjedni", rekao je Pahor.

Činjenica da Hrvatska još nije donijela službeno stajalište o Rehnovu prijedlogu, slovenskoj politici omogućuje nešto više manevarskog prostora za osiguranje političkog konsenzusa u samoj Sloveniji, objasnio je Pahor. Riječ je o tome kakve će "oblike" posredovanja Slovenija službeno tražiti pošto je vlada načelno pristala na posredničku misiju EK-a.

"Vidim svjetlo na kraju tunela, ali za dogovor su potrebne dvije strane", rekao je Pahor glede mogućnosti da se nađe rješenje u kojemu bi Slovenija omogućila deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, a u isto vrijeme dobila jamstva da će njezina granica s Hrvatskom biti određena prije nego Hrvatska uđe u EU.

"No ponavljam da Slovenija neće ukloniti svoju zadršku glede nastavka hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om ako se ne promijene okolnosti koje su je uzrokovale. Ne želimo spriječti ulazak Hrvatske u EU, ali moramo zaštititi naše nacionalne interese", rekao je Pahor.

Ocijenio je "ispravnom" svoju odluku s početka mandata da se "zbog prejudiciranja granice" blokira otvaranje i zatvaranje 11 pregovaračkih poglavlja s Hrvatskom.

Pahor smatra da je to shvatila i Europska unija te da je to i pridonijelo da ona ponudi posredništvo.

Da njegova vlada nije tako reagirala, granično bi pitanje bilo "pometeno pod tepih", a onda bi se poslije postavilo pitanje treba li Slovenija održati referendum o ulasku Hrvatske u EU, smatra Pahor.

"To bi izazvalo političku eksploziju, narušilo naše bilateralne odnose s Hrvatskom, ali i naš položaj u EU", zaključio je Pahor.

S druge strane, Hrvatska će do ponedjeljka pripremiti odgovor na prijedlog medijacije, jer su državni vrh i čelnici parlamentarnih stranaka danas su osnovali radnu skupinu koja bi do ponedjeljka trebala pripremiti tekst kojim će Hrvatska odgovoriti na prijedlog Europske komisije da se granična pitanja sa Slovenijom rješavaju medijacijom.

Izvijestili su to predsjednik RH Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, nakon sastanka u Vladi s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem i čelnicima parlamentarnih stranaka.

Mesić je izvijestio da je na današnjem sastanku načelno dogovoreno što bi trebalo stajati u tom dokumentu, ali da je bilo i nekih primjedbi, zbog čega je dogovoreno da će se tekst formulirati u idućih osam dana.

Sanader je, pak, izvijestio kako su stranke suglasne da je riječ o bilateralnom pitanju, te da se takva pitanja ne smije miješati s pregovorima o članstvu u EU bilo koje zemlje, pa tako ni Hrvatske.

"To načelo je danas podržano, kao i načelo da treba voditi računa o rješavanju ovog problema, ali nakon što se on odvoji od procesa pregovora Hrvatske i deblokiraju pregovori, da se onda može pristupiti pred Međunarodni sud pravde", rekao je.

Premijer je naglasio kako Hrvatska pozdravlja uključivanje EK u rješavanje spora sa Slovenijom, a o eventualnom mandatu tročlane radne skupine na čelu s Marttijem Ahtisaarijem se, kaže, još mora razgovarati.

Premijer je odbacio tumačenje da oporbu zove samo kad želi podijeliti odgovornost, podsjetivši da je upravo predsjednik SDP-a Zoran Milanović zatražio da ga se izvijesti o prijedlogu predsjednika EK Ollija Rehna.

"Kad smo Predsjednik i ja zajedno odlučili da ćemo to učiniti, onda je došlo do ovakve interpretacije", kazao je Sanader.

Naglasio je da ni od koga ne traži podjelu odgovornosti. "Vlada je za ovo odgovorna, zajedno s Predsjednikom sukreiramo vanjsku politiku i za nas su vrlo jasna načela. Mi teritorij za pregovore o članstvu u bilo kojoj instituciji nećemo davati i na tome ćemo čvrsto ostati", istaknuo je premijer.

Predsjednik Sabora Luka Bebić kazao je kako Sabor prati i podupire sve što Vlada i predsjednik Republike čine na rješavanju spora sa Slovenijom te da su spremni donijeti i nove dokumente, ukaže li se potreba.

U radnoj skupini koja bi trebala sastaviti odgovor Europskoj komisiji su ministri vanjskih poslova i pravosuđa Gordan Jandroković i Ivan Šimonović, akademik Davorin Rudolf te HNS-ovac Radimir Čačić, koji je novinarima ponovio kako je sudska instanca jedino rješenje za spor sa Slovenijom.

"Tu nema dvojbi, inzistiramo na pravnoj regulativi, a u njoj nam može pomoći i medijacija", rekao je Čačić.

Službeno se nije moglo doznati na što su se odnosile primjedbe sudionika sastanka o kojima je govorio predsjednik Mesić.

 

03.03.2009. 21:39:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh