« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
28. ČLANICA

Hrvatskoj zbog velikog napretka ipak neće trebati monitoring

Usprkos mnogim provedenim reformama, Hrvatska mora još puno toga napraviti, smatra Viviane Reding

Fotografija vijesti
Više o

pregovori s EU

,

Viviane Reding

,

monitoring

Hrvatska je u reformama postigla impresivan napredak i zbog toga joj je Europska komisija dala zeleno svjetlo da postane 28. članica EU, kazala je Viviane Reding.

"Europska komisija dala je zeleno svjetlo Hrvatskoj da postane 28. članica EU-a zbog toga što je ubrzanje napora u zadnjih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj bilo vrlo impresivno", kazala je Reding u intervjuu za Deutche Welle objavljenom u četvrtak, prenosi Hina.

No to ipak ne znači da će Komisija na tome stati, istaknula je. "Nastavit ćemo s analizom, jer se rad mora nastaviti. Stoga će postojati monitoring i redovito izvješćivanje o provedbi reformi, sve do datuma pristupa u EU. Ali ne i nakon datuma pristupa", kazala je.

Reding je istaknula da Hrvatska, unatoč velikom napretku, mora još puno toga napraviti.

"U pravosuđu, primjerice, treba smanjiti broj starih neriješenih slučajeva i to na svim vrstama sudova, te osigurati da pravni sustav u potpunosti funkcionira i to za sve građane", kazala je.

"Kada je riječ o korupciji, moramo prije svega osigurati da policija postane djelotvornija. To će se postići i kroz njenu depolitizaciju. Moraju se osnažiti specijalizirani timovi posebice kada je riječ o financijskom kriminalu. Porezi, carine, policija, financijska policija... sve to treba biti sređeno", kazala je.

Na pitanje zašto su pristupni pregovori s Hrvatskom protekli u velikoj tajnovitosti, što je izazvalo nepovjerenje građana, Reding je objasnila da je Hrvatska teške političke odluke morala donijeti brzo, a ne o njima dugo raspravljati jer inače nikada ne bi završila pregovore.

Hrvatska, istaknula je Reding, svojim građanima sada treba objasniti što je učinjeno i koje su prednosti ulaska u Uniju.

Reding se osvrnula i na nasilje na Gay Prideu u Splitu prošloga vikenda.

"Znate, poštivanje manjina je važan element europskih vrijednosti koje svi dijelimo. Biti sposoban živjeti u društvu u kojem nismo svi isti i poštivati one koji su drugačiji, bez obzira jesu li drugačijeg etničkog porijekla ili drugačije seksualne orijentacije ili se radi o ženama... To je vrlo važan element europskih vrijednosti. Na hrvatskim je vlastima da se pobrinu za to da se te vrijednosti očuvaju", zaključila je.

17.06.2011. 08:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh