« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
BAREM TO

Fuele: Kad uđe u EU Hrvatska više neće biti pod monitoringom

Hrvatska će biti pod nadzorom EU-a do ulaska u članstvo, koji se očekuje u srpnju 2013.

Stefan Fuele
Stefan Fuele (CROPIX)
Više o

Hrvatska EU

,

Stefan Fuele

,

monitoring

Europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele rekao je u četvrtak da Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju neće biti podvrgnuta posebnom monitoringu na području pravosuđa kao što su to Bugarska i Rumunjska, piše Hina.

"Komisija ovaj put nije imala nikakva razloga predložiti državama članicama sustav nadzora nakon datuma pristupanja", rekao je Fuele u Beču nakon sastanka s austrijskim ministrom vanjskih poslova Michaelom Spindeleggerom, kako prenosi France presse.

Hrvatska će biti pod nadzorom EU-a do ulaska u članstvo, koji se očekuje u srpnju 2013., kazali su ranije europski diplomatski izvori.

Europska komisija pratit će ispunjavanje hrvatskih obveza od završetka pregovora do ulaska u članstvo kroz redovita izvješća jedanput godišnje, a za tri poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Pravda, sloboda i sigurnost - izvješća će se raditi svakih šest mjeseci.

Monitoring će se sastojati od popunjavanja tzv. monitoring tablica, što je Komisija i do sada radila za sva privremeno zatvorena poglavlja te od posjeta stručnih izaslanstava Hrvatskoj, koja će provjeravati određene stvari, tzv. "peer missions".

Europska komisija dala je 10. lipnja zeleno svjetlo za završetak pregovora s Hrvatskom, što je otvorilo put za ulazak u EU od 1. srpnja 2013.

Bugarska i Rumunjska ostale su nakon ulaska u EU 2007. pod posebnim monitoringom na području pravosuđa. U sklopu tzv. Mehanizma za suradnju i verifikaciju (CVM), Europska komisija svakih šest mjeseci podnosi izvješća o njihovu napretku u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i, u slučaju Bugarske, borbi protiv organiziranog kriminala.

16.06.2011. 17:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh