Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2011. 08:16:00
28. ČLANICA

Hrvatskoj zbog velikog napretka ipak neće trebati monitoring

Usprkos mnogim provedenim reformama, Hrvatska mora još puno toga napraviti, smatra Viviane Reding

Fotografija vijesti

Hrvatska je u reformama postigla impresivan napredak i zbog toga joj je Europska komisija dala zeleno svjetlo da postane 28. članica EU, kazala je Viviane Reding.

"Europska komisija dala je zeleno svjetlo Hrvatskoj da postane 28. članica EU-a zbog toga što je ubrzanje napora u zadnjih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj bilo vrlo impresivno", kazala je Reding u intervjuu za Deutche Welle objavljenom u četvrtak, prenosi Hina.

No to ipak ne znači da će Komisija na tome stati, istaknula je. "Nastavit ćemo s analizom, jer se rad mora nastaviti. Stoga će postojati monitoring i redovito izvješćivanje o provedbi reformi, sve do datuma pristupa u EU. Ali ne i nakon datuma pristupa", kazala je.

Reding je istaknula da Hrvatska, unatoč velikom napretku, mora još puno toga napraviti.

"U pravosuđu, primjerice, treba smanjiti broj starih neriješenih slučajeva i to na svim vrstama sudova, te osigurati da pravni sustav u potpunosti funkcionira i to za sve građane", kazala je.

"Kada je riječ o korupciji, moramo prije svega osigurati da policija postane djelotvornija. To će se postići i kroz njenu depolitizaciju. Moraju se osnažiti specijalizirani timovi posebice kada je riječ o financijskom kriminalu. Porezi, carine, policija, financijska policija... sve to treba biti sređeno", kazala je.

Na pitanje zašto su pristupni pregovori s Hrvatskom protekli u velikoj tajnovitosti, što je izazvalo nepovjerenje građana, Reding je objasnila da je Hrvatska teške političke odluke morala donijeti brzo, a ne o njima dugo raspravljati jer inače nikada ne bi završila pregovore.

Hrvatska, istaknula je Reding, svojim građanima sada treba objasniti što je učinjeno i koje su prednosti ulaska u Uniju.

Reding se osvrnula i na nasilje na Gay Prideu u Splitu prošloga vikenda.

"Znate, poštivanje manjina je važan element europskih vrijednosti koje svi dijelimo. Biti sposoban živjeti u društvu u kojem nismo svi isti i poštivati one koji su drugačiji, bez obzira jesu li drugačijeg etničkog porijekla ili drugačije seksualne orijentacije ili se radi o ženama... To je vrlo važan element europskih vrijednosti. Na hrvatskim je vlastima da se pobrinu za to da se te vrijednosti očuvaju", zaključila je.

17.06.2011. 08:16:00
http://metro-portal.hr/hrvatskoj-zbog-velikog-napretka-ipak-nece-trebati-monitoring/60239/