« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
REGPOK.HR

Hrvatski znanstvenici razvili prvi e-registar kliničkih pokusa

Registar sadrži zapise o više od 77 tisuća kliničkih ispitivanja u SAD-u i drugim zemljama svijeta

(Medicinski fakultet Split)
Više o

Medicinski fakulteti

,

Ana Marušić

,

registar

,

RegPok

,

klinička ispitivanja

,

ClinicalTrials.gov

Skupina istraživača sa splitskog Medicinskog fakulteta izradila je prvi hrvatski elektronički registar kliničkih ispitivanja pod nazivom RegPok.hr, koji prvi put omogućuje hrvatskoj javnosti uvid u osnovne informacije o ispitivanjima lijekova koja se odvijaju u Hrvatskoj.

Registar tako pridonosi transparentnosti kliničkih ispitivanja, ističe u današnjem priopćenju voditeljica projekta prof. Ana Marušić, ujedno i glavna urednica časopisa Croatian Medical Journal.

Registar je izrađen u sklopu projekta primjene informacijske tehnologije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u suradnji s najvećim registrom kliničkih ispitivanja na svijetu, ClinicalTrials.gov.

Sadrži zapise o više od 77 tisuća kliničkih ispitivanja u SAD-u i drugim zemljama svijeta. Među njima je i više od 300 kliničkih ispitivanja koja su se odvijala ili se trenutno odvijaju u Hrvatskoj.

Budući da su informacije o njima dostupne samo na engleskom jeziku, RegPok.hr nudi hrvatski prijevod informacija o ispitivanjima iz Republike Hrvatske u ClinicalTrials.gov. "Na taj način hrvatski bolesnici i njihove obitelji, zdravstveni stručnjaci i javnost imaju lako dostupnu informaciju o važnim kliničkim ispitivanjima u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju.

Iako Pravilnik o kliničkim ispitivanjima i dobroj kliničkoj praksi još od 2007. propisuje da sva odobrena klinička ispitivanja trebaju biti objavljena na mrežnoj stranici Ministarstva zdravstva, takve informacije još nisu dostupne javnosti.

RegPok.hr je osmišljen kao prototip službenog hrvatskog registra kliničkih ispitivanja i ponuđen na uporabu Ministarstvu zdravstva.

U izradi RegPok.hr sudjelovala je Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja "Sve za nju!", a podržava ga Koalicija udruga u zdravstvu.

U priopćenju se ističe kako je u svijetu javna registracija kliničkih ispitivanja zaživjela nakon odluke urednika medicinskih časopisa da neće prihvaćati znanstvene članke o rezultatima kliničkih ispitivanjima ako podatci o ispitivanju nisu dostupni javnosti prije početka studije. Na taj ih je korak potaklo prikrivanje podataka iz kliničkih ispitivanja o lijekovima u objavljenim člancima, zbog kojih su kasnije lijekovi morali biti povučeni s tržišta.

Uredničku inicijativu prihvatila je i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), koja je izradila poseban sustav umreženja svih postojećih registara kliničkih pokusa, WHO International Clinical Trials Registry Platform.

Službeno će RegPok.hr biti predstavljen u petak, 26. ožujka na splitskom Medicinskom fakultetu. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 12:36:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh