« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
OSIJEK

Hrvatski seljački savez protiv GMO-a

Moćne kompanije koje stoje iza GMO-a silom novca svuda mogu 'progurati' svoje proizvode.

(Corbis)
Više o

poljoprivreda

,

GMO

,

Željko Mavrović

,

Hrvatski seljački savez

,

dr. Jeremy Sweet

,

ekološka poljoprivreda

,

uvođenje GMO-a

,

Marijan Jošt

,

Stjepan Mikolčić

,

genetsko modificirana hrana

Predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza (HSS) Željko Mavrović izjavio je na konferenciji za novinare, održanoj ispred zgrade Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku, da se HSS i hrvatski poljoprivrednici oštro protive uvođenju i proizvodnji genetski modificirane hrane te je s tim u vezi poručio da hrvatska država na smije podleći pritisku EU-a ili bilo koga drugog te da mora njegovati svoje bogatstvo i suživot s prirodom.

Mavrović je konferenciju održao prije početka radionice "O mogućem suživotu GMO-a i ekološke poljoprivrede", koju u Osijeku vodi dr. Jeremy Sweet iz Velike Britanije.

Istaknuvši da je "GMO sjeme zla i obmane", Mavrović je najavio da će na radionici sudjelovati dvadesetak uglednih hrvatskih znanstvenika.

Hrvatski genetičar prof. dr. Marijan Jošt, autor nekoliko knjiga o problemima genetski modificirane hrane, posebno genetskog sjemena, rekao je kako "iza GMO-a stoje velike svjetske kompanije koje raspolažu golemom količinom novca i koje doslovce u svim dijelovima svijeta mogu potkupiti ljude koji će pronaći način da proguraju GMO proizvodnju i hranu".

Ustvrdio je kako nije logično da analize rađene u Hrvatskoj na 3.000 proizvoda nisu pokazale udjel GMO-a, a "jednom analizom u Osijeku prije više godina na 30 proizvoda otkriveno je da u 14 ima GMO-a iznad dopuštenih 0,9 posto".

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Stjepan Mikolčić, koji sudjeluje na spomenutoj radionici, izjavio je novinarima kako Vlada pozorno "prati procjenu rizika od genetski modificiranih proizvoda koji u Hrvatskoj nisu zabranjeni". Dodao je da više ovlaštenih institucija nadzire prehrambene proizvode kako u njima ne bi bilo više od dopuštenih 0,9 posto genetski modificiranih elemenata. (hina/metro-portal)

21.04.2009. 16:04:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh