« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nema podrške

Hrvatski lijekovi gube tržišnu bitku s konkurencijom

Hrvatski proizvođači lijekova i medicinskih proizvoda dovedeni su na rub jer su zbog nelojalne konkurencije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara, CROPIX)
Više o

farmaceutska industrija

,

jeftiniji lijekovi

,

hrvatski lijekovi

,

nelojalna konkurencija

Nelojalna konkurencija iz inozemstva i nedostatak poticaja zaštite domaće proizvodnje glavni su razlozi zbog kojih hrvatski lijekovi gube bitku na slobodnom tržištu, ocijenjeno je na sastanku "Hrvatski proizvod za hrvatsko zdravstvo" u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Predsjednik Zajednice proizvođača proizvoda za zdravstvo pri HGK Hrvoje Kolarić rekao je da je riječ o 34 tvrtke s više od 5000 zaposlenih i godišnjim prihodom od 4,5 milijarde kuna. Te tvrtke u državni proračun godišnje uplate 260 milijuna kuna doprinosa, a u četiri su godine izvezle roba u vrijednosti 1,8 milijardi kuna.

Kolarić kaže kako im je namjera upozoriti nadležne na probleme jer im je poslovanje ugroženo zbog nekonkurentnosti prema inozemnim proizvođačima te dodatno otežano pritiscima za nižim cijenama zbog čega su dovedeni na rub likvidnosti.

Dopredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta istaknula je kako u svijetu ta proizvodnja lijekova i medicinskih proizvoda bilježi znatan rast, koji u Hrvatskoj iznosi nedovoljnih pet posto.

Direktorica Imunološkog zavoda Tatjana Sindik Milošević navela je da ta ustanova od 2001. godine bilježi stalni pad isporuka cjepiva zbog velike konkurencije stranih proizvođača.

"Dok u svijetu raste proizvodnja cjepiva i krvnih derivata, Imunološki zavod smanjuje isporučene količine, jer kada se sa svojim proizvodom pojave stranci, oni odnose dio tržišta", kaže dr. Sindik MiIošević uvjerena da je državi isplativije imati vlastitu proizvodnju cjepiva.

U sadašnjoj situaciji proizvodnja stagnira a posebice se smanjuje proizvodnja infuzijskih otopina. Naime, 2004. godine Zavod je proizvodio 3,5 milijuna komada, da bi s registracijom konkurencije započeo pad iako se radi o proizvodu iste kvalitete, pa je lani proizvodnja pala na nešto više od 2 milijuna komada.

Jakšić pritom ističe da su strane farmaceutske tvrtke u startu u povoljnijem položaju jer da bi svoj proizvod registrirale u Hrvatskoj, moraju ponuditi 10 posto niže cijene od postojećih na tržištu. (hina/metro-portal)

16.10.2009. 14:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh