« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
mesić ponosan

Hrvatski vojnici deset godina u mirovnim misijama

POGLEDAJTE VIDEO - Započeo je program obilježavanja deset godina sudjelovanja RH u mirovnim misijama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix, Infopunkt)
Više o

Hrvatska vojska

,

mirovne misije

,

Hrvatsko vojno učilište

Deseta obljetnica sudjelovanja pripadnika hrvatskih oružanih snaga u mirovnim misijama obilježena je međunarodnom konferencijom pod nazivom "Odgovornost i djelovanje: Izgrađujući bolji svijet".

Hrvatska je u rujnu 1999. prvi put poslala u mirovnu misiju UNAMSIL u Sierra Leone desetoricu svojih časnika u svojstvu nenaoružanih vojnih promatrača Ujedinjenih naroda.

Govoreći na svečanom dijelu Konferencije, predsjednica Vlade Jadranka Kosor naglasila je da je Hrvatska, kao članica NATO-a, nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, te kao država pred vratima Europske unije, svojim sudjelovanjem u međunarodnim mirovnim misijama pokazala da promiče vrijednosti međunarodne zajednice.

Istaknula je hrvatsko sudjelovanje u NATO-voj misiji ISAF u Afganistanu u kojoj sudjelujemo s 300 vojnika i dva policajca i diplomata.

Posebno je, kako je rekla, vesela zbog sudjelovanje žena u međunarodnim mirovnim misijama, dodavši da je od 1999. u misijama sudjelovala 61 pripadnica Oružanih snaga (OS) i sedam pripadnica MUP-a, te da je trenutno u raznim misijama u svijetu 13 pripadnica OS i tri pripadnice MUP-a.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je da naši vojnici primaju pohvale za svoj rad u međunarodnim mirovnim misijama u svijetu i da su cijenjeni i od civila i od svojih nadređenih.

Nakon svečanog dijela skup je nastavljen radnim dijelom Konferencije na kojem sudjeluju ugledni međunarodni i domaći predavači, visoki vojni i politički dužnosnici.

Inače, hrvatski vojnici i policajci i diplomati sudjeluju trenutno u 16 međunarodnih mirovnih misija što svrstava Hrvatsku u sam vrh od 120 zemalja davateljica mirovnog osoblja UN-a. (hina/metro-portal)

16.10.2009. 14:11:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh