« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
UVIJEK ISTO

Hrvatski laburisti tvrde da Vlada ne namjerava hvatati lopove

Laburisti nude alat za brzo i učinkovito rješavanje situacije u kojoj građanin stekne veliku imovinu, iako godinama nije plaćao porez

Više o

Hrvatski laburisti - stranka rada

,

porez

Hrvatski laburisti danas su u Saboru predstavili svoje izmjene Općeg poreznog zakona te dopune Zakona o poreznoj upravi, a stav vladajućih da ne prihvate te zakone ocijenili su potvrdom da ni ova vlast nema namjeru sankcionirati one koji se bogate poreznim prijevarama.

Po prijedlogu Laburista, porezno tijelo bilo bi dužno utvrđivati promjenu vrijednosti imovine poreznog obveznika, koja bi uključivala i utvrđivanje njenog porasta te usporedbu tog porasta s obračunatim i naplaćenim poreznim davanjima.

Vlasniku imovine stečene prihodima na koje nije plaćen porez ili na koju je porez samo djelomično plaćen, obvezno bi se privremeno oduzelo pravo otuđivanja i opterećivanja takve imovine do okončanja postupka.

Utvrdi li da je došlo do kršenja poreznih propisa, porezno tijelo bilo bi obvezno podnijeti zahtjev za pokretanje kaznenog postupka Državnom odvjetništvu.

Nikola Vuljanić je u ime predlagatelja rekao kako Laburisti nude alat za brzo i učinkovito rješavanje situacije u kojoj građanin stekne veliku imovinu, iako godinama nije plaćao porez, odnosno vodi se kao socijalan slučaj, a vozi se u skupom automobilu, živi u vili u elitnom dijelu grada, ima nekoliko vila na moru, te dionice profitabilnih tvrtki.

"U Hrvatskoj se pojavio sloj novopečenih bogataša koji se zadržavaju na cesti, ne na radnom mjestu jer ga nemaju, a ismijavaju se s poreznim i zakonodavnim sustavom ove zemlje i sa zemljom u cjelini", poručio je Vuljanić.

Poreznoj upravi, naglasio je, ne smije se više dopustiti da po vlastitoj procjeni i bez kriterija kontrolira plaćanje poreza, već joj se zakonom mora naložiti da to čini prema svim građanima jednako.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da Vlada ne prihvaća prijedloge Laburista jer, kazao je, predložene mjere predviđaju važeći Zakon o porezu na dohodak te Opći porezni zakon, no problem je u njihovoj provedbi.

"Mi nemamo problem u zakonskoj regulativi, nego u provedbi", poručio je Lalovac.

Takvo obrazloženje Branko Vukšić (Laburisti) ocijenio je potvrdom da ni nova vlast nema namjeru hvatati lopove. "Ova vlast je odlučila da sve zadrži kako je, a kako je to svi znamo i sami", rekao je.

Zakonske prijedloge Laburista podržao je samo HDSSB, u čije je ime Boro Grubišić rekao kako i današnja saborska rasprava potvrđuje suglasje o tome da se porezi nekažnjivo neplaćaju, "ali je i više nego očito da postoji figa u džepu kada podržavamo poreznu čistoću".

Ivan Šuker je u ime HDZ-a branio Poreznu upravu od kritika, ističući da u toj instituciji rade na tisuće poštenih i korektnih ljudi, ali ne kako bi se samoreklamirali.

Naglasio je da se problem poreznih anomalija učinkovito može rješavati primjenom sustava OIB-a kao glavnim kontrolorom prihoda i trošenja.

Zadnji kotačić da bi taj sustav zaživio u cjelosti, kazao je, jest u tome da Visoki trgovački sud po novim zakonskim propisima evidentira sve vlasnike trgovačkih društava. "OIB je instrument koji će srušiti brojne moralne vertikale u Hrvatskoj", poručio je Šuker.

Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a sjednicu nastavlja sutra.

14.03.2012. 18:33:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh