« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
MORBIDNO

HND zgrožen načinom na koji novinari zarađuju na stradanju djece

Hrvatsko novinarsko društvo promtno je reagiralo na Indexov članak o stradanju djece zgražajući se na morbidnost

Fotografija vijesti
Više o

HND

,

nesreća

,

Index.hr

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je danas novinare i urednike da ne koriste stradanja djece kako bi privukli pažnju publike i pokušali povećati zaradu, te da se prestanu povoditi za primjerima iz svijeta nedostojnima novinarskog poziva.

Prenošenje članaka iz stranih medija, kojima kršenje etičkih normi nije nimalo strano, ne oslobađa profesionalne odgovornosti naše novinare i urednike, niti su takvi mediji oni u koje se treba ugledati, priopćio je HND, navodeći kako je najnoviji primjer članka što ga je danas objavio portal Index.hr , samo povod za reakciju, jer od takvog izvještavanja nisu imuni ni drugi mediji u Hrvatskoj.

Index.hr je nakon vijesti o nesreći autobusa u Švicarskoj u kojoj je poginulo 28 ljudi, od čega 22 djece u dobi od 10 do 12 godina i ozlijeđene 24 osobe, većinom djece, prenio pisanje stranih medija i objavio ih pod naslovom "Foto - Sretni uživaju na snijegu, roditeljima pišu da im nedostaju: Ovo su djeca stradala u prometnoj nesreći". Uz članak je objavljena i skupna fotografija razdragane djece na skijalištu, snimljena prije prometne nesreće", navodi HND.

To što su djeci lica zamućena ne umanjuje morbidnost ideje da se poginula i stradala djeca stavljaju pred oči javnosti, bez ikakva osjećaja za dostojanstvo pokojnika, smatraju u HND-u.

Neprihvatljivost toga članka, u kojemu se prenose privatne poruke što su ih djeca sa skijališta pisala svojim roditeljima, nije ništa manja zbog toga što je u njemu riječ o "tamo nekoj djeci iz daleke nam Belgije, a ne iz Hrvatske". Svakomu je jasno, ističu u HND-u, kako ni jedan novinar i urednik ne bi objavili nešto slično da je u pitanju njegovo dijete ili dijete nekoga njemu bliskog.

HND također navodi kako je već mnogima palo na pamet da je jurnjava za senzacijom novinarski standard, da je relativiziranje etičkih normi sloboda izražavanja, da svatko ima pravo stvari tumačiti na ovaj ili onaj način. No, upravo zato, naglašavaju u HND-u, postoje Konvencija UN-a o pravima djeteta, medijski zakoni i Kodeks časti hrvatskih novinara.

"Imperativ novinarstva jest istina, ali dosljedno i nekritičko prenošenje baš svega i svačega jest senzacionalizam najgore vrste. Zbog atraktivnosti nekog događaja ne smiju biti kršena ljudska prava, a posebno ne prava djece. Dostojanstvo i prava svakoga djeteta moraju se poštivati u svim okolnostima", zaključuje se u priopćenju HND-a.

14.03.2012. 18:18:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh