« Sport
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SINGAPUR

Hrvatski košarkaši i plivači odlično započeli 1. Olimpijske igre mladih

Pobjeda košarkaša i dva plivačka finala obilježila su prvi dan hrvatskih sportaša na 1. OIM

Singapur
Singapur (Wikipedia)
Više o

košarka

,

Marko Ramljak

,

olimpijske igre mladih

,

juniorski parovi

,

prosvjedna vožnja

,

Transformers 3

,

upis u srednje škole

Prvog dana natjecanja na 1. Olimpijskim igrama mladih u Singapuru košarkaši su upisali prvu pobjedu, a plivači su ušli u dva finala.

Mladi košarkaši pobijedili su Španjolce 29-27 (12-17), a trener Branimir Pavić nije krio zadovoljstvo: "Prva utakmica uvijek sa sobom nosi i pritisak, a tu su još i nešto drugačija pravila, pa smo se trebali priviknuti. U prvom dijelu smo se još tražili, dok su u drugom dijelu dečki bolje odigrali obranu što je rezultiralo i našom pobjedom."

U sljedećem kolu 17.kolovoza hrvatski košarkaši igraju s Južnom Afrikom koja je u prvom kolu poražena od Djevičanskih otoka. Na olimpijskom košarkaškom turniru igra se tzv. košarka 3 na 3 (street basketball). Prema pravilima igraju se dva poluvremena po pet minuta, na jedan koš, a ako ekipa i prije isteka regularnog dijela postigne 33 koša, smatra se pobjednikom. Ukoliko je rezultat izjednačen, igraju se produžeci po dvije minute dok se ne dođe do pobjednika. Prvu utakmicu igrala su sva četvorica košarkaša - Matej Buovac, Marko Ramljak, Stipe Krstanović i Tomislav Grubišić, a najviše koševa postigao je Matej Buovac (23).

Plivači u finalu

"Malo sam zeznuo okret. Nadao sam se da mogu biti na razini EP-a kada sam plivao 1:02.95, ali nisam uspio. Iako trojca plivača imaju bolji rezultat od mene, u finalu je sve moguće", rekao je Capan.

Plivanje je donijelo dva finala. Ivan Biondić na 100m leđno prvo je u kvalifikacijama isplivao svoj najbolji rezultat 57.34, a u polufinalnoj utrci je zauzeo odlično 3. mjesto s rezultatom 57.33 te za stotinku popravio osobni rekord, plasiravši se u finale utrke na 100 leđno.

"U finalu će biti još bolje! Dobro se osjećam i mogla bi to biti najava medalje", rekao je po završetku utrke Biondić, član PK Medveščak iz Zagreba.Ivan Capan, član Zagrebačkog plivačkog kluba, je rezultatom 1:03.21 ostvario plasman u polufinale na 100m prsno i u večernjoj utrci zauzeo odlično 2. mjesto s rezultatom 1:03.14 što mu je ukupno donijelo četvrto vrijeme i nastup u finalu na 100m prsno.

Malo lošije je plivala mlada Splićanka Mabel Sulić (PK Jadran) koja je na 100m leđno u svojoj kvalifikacijskoj skupini zauzela 7. mjesto rezultatom 1:07.50., a što nije bilo dovoljno za polufinale.

Pokretanje Olimpijskih igara mladih

Predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara London 2012 (LOCOG), Lord Sebastian Coe i predsjednik Olimpijskog odbora Velike Britanije (British Olympic Association) Lord Colin Moynihan održali su konferenciju za novinare vezano uz prve OIM, ali i predstojeće Igre XXX olimpijade London 2012.

Lord Coe, bivši atletičar, osvajač dviju zlatnih i dviju srebrnih medalja na OI u Moskvi 1980. i na OI u Los Angelesu 1984., unatoč mnogim skepticima, pozdravio je ideju predsjednika MOO-a Jacquesa Roggea vezano uz pokretanje Olimpijskih igara mladih.

"Nemam razloga ne vjerovati u uspjeh Igara; OIM će zasigurno postati konstanta u svijetu sporta. OIM mladim sportašima pružaju šansu za stjecanjem iskustva neophodnog za nastup na Olimpijskim igrama", kazao je Coe.

Raspored

Drugog dana natjecanja na OIM Singapur 2010. od hrvatskih sportaša nastupit će veslačica Asja Žero (samac) i gimnastičar Filip Boroša. Ovogodišnji četvrtfinalist juniorskog Roland Garrosa, Splićanin Mate Pavić nastupit će u singlu protiv iznimno jakog Rusa Mikhaila Biryukova, a u paru nastupa s tenisačem Bosne i Hercegovine Damirom Džumhurom (igraju protiv indijsko-filipinskog para Bhambri/Patrombon).Plivači Ivan Biondić (100m leđno) i Ivan Capan (100m prsno) nastupaju u finalnim utrkama.(hina/metro-portal)

15.08.2010. 19:19:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh