« Film
objavljeno prije 4 godine
FESTIVALI

Hrvatski filmovi u Oberhausenu

Hrvatski naslovi u natjecateljskom programu 66. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu

Porvernir Renate Poljak
Porvernir Renate Poljak (Arhiva)
Više o

kratkometražni film

,

Oberhausen

Kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film Porvenir redateljice Renate Poljak imat će svjetsku premijeru na 66. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu. U filmu redateljica nastavlja preokupacije iz svojih ranijih radova (Partenza) o odlasku hrvatskih iseljenika u Južnu Ameriku početkom 20. stoljeća zbog siromaštva i gladi. Redateljičin pradjed jedan je od Hrvata koji su osnovali grad Porvenir smješten na čileanskom otoku Ognjena zemlja, a tamo je i umro. Autorica se u filmu pita pamte li naša tijela sudbine predaka te da li nam je suđeno da iz generacije u generaciju bježimo u potrazi za boljim životom. 

Osim što je film režirala, Renata Poljak za njega potpisuje i scenarij, ali i produkciju (Udruga REA za suvremene umjetničke i arhitektonske produkcije). Direktor fotografije je Boris Poljak, glazbu su radili Alen i Nenad Sinkauz, dizajn zvuka Iva Ivan, a film je montirao Damir Čučić. Za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio. 

Ovo je drugi redateljičin film koji je svjetsku premijeru imao na festivalu u Oberhausenu - prošle godine, u natjecateljskom programu 65. izdanja, publici je prvi put predstavljen dokumentarno-eksperimentalni film Još jedan odlazak

Osim Porvenira, u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa prikazat će se i Strujanja redateljice i scenaristice Katarine Dude. Film je to o velikom i nekoć raskošnom prostoru napuštene zgrade na kojem su ostale još jedino biljke koje su srasle s arhitekturom. Vrtlarica ih i dalje održava, a one u loncima priprema za preseljenje. Osim nje, tu je još vatrogasac koji čuva praznu zgradu, obilazi je i održava prostor ni za koga. 

Strujanja su premijerno predstavljena na prošlogodišnjem Festivalu mediteranskog filma Split, na kojem su osvojila nagradu za najbolji hrvatski kratkometražni film u programu Ješke. 

Osim što je film režirala i producirala, Katerina Duda bila je, uz Dražena Žerjava, zadužena i za kameru, dok je film montirala Iva Ivan, a zvuk je oblikovao Srđan Popović. Strujanja su nastala u produkciji Restarta (Vanja Jambrović, Tibor Keser, Oliver Sertić) i koprodukciji Galerije Miroslav Kraljević (Ana Kovačić, Lea Vene).

Oba spomenuta naslova nastala su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

66. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u  Oberhausenu neće se održati od 13. do 18. svibnja, kako je bilo planirano, zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Na festivalu je trebalo biti prikazano više od 500 filmova iz 70 zemalja, a za sada su objavljeni naslovi samo iz međunarodnog natjecateljskog programa koji će se, možda, u cijelosti prikazati online

"Festival nam je nemoguće prebaciti na neki drugi datum zbog financijskih i organizacijskih razloga, no zato razmišljamo koje bismo festivalske programe mogli ponuditi online, koje bismo mogli odgoditi do sljedeće godine, a koje ćemo morati potpuno otkazati", izjavio je direktor festivala Lars Henrik Gass.

Više o festivalu u Oberhausenu možete pronaći na službenoj stranici

23.03.2020. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh