« Film
objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana
FILMOVI

Hrvatski filmovi na festivalu u Oberhausenu

Hrvatski filmovi "Niska trava" Davida Gaše i "Dohvatiti sunce: El Shatt" Ane Bilankov imat će svoje svjetske premijere u konkurenciji 69. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u njemačkom Oberhausenu,

Čekaju se nagrade?
Čekaju se nagrade? (Arhiva)
Više o

filmovi

,

Oberhausen festival

Hrvarski kratkometražni filmovi kreću na festivale, a među njima su i dva prilično zanimljiva koji bi mogli dobiti i neke nagrade.

Po riječima redatelja Davida Gaše, film "Niska trava" nastao je kao njegov i završni rad Marte Eve Mećave na trećoj godini Akademije dramske umjetnosti, pa su posebno iznenađeni i ponosni što će premijeru imati na festivalu kao što je Oberhausen. 

Radnja je smještena u osječkom predgrađu, obiteljskom dijelu gradu u kojem je autor proveo cijelo svoje djetinjstvo, a svi događaji u filmu rekreacija su određenih ključnih momente njegova odrastanja u susjedstvu.

U filmu glume Areta Ćurković, Živko Anočić, Vlasta Ramljak, Lovre Šokac, Igor Kovač, Sanja Milardović i Sandra Lončarić.Eksperimentalno-dokumentarni film "Dohvatiti sunce: El Shatt" dotiče se povijesnih činjenica o najvećem izbjegličkom logoru El Shatt u sinajskoj pustinji u Egiptu tijekom Drugog svjetskog rata, a na temelju materijala iz hrvatskih i međunarodnih arhiva isprepletenih s vizualom ovog pustinjskog "ne-mjesta" sada.

Film je pokušaj rekonstrukcije fragmentiranog sjećanja o nepoznatoj povijesti migracija na Mediteranu u obliku transtemporalno filmskog putovanja, napominje se u najavi HAVC-a koji je financijski podržao oba projekta.

Glavni natjecateljski program festivala u Oberhausenu predstavlja najstarije natjecanje kratkometražnog filma u svijetu, a ove godine za nagrade će se natjecati 121 film. Bilo je prijavljeno oko 6300 filmova.

26.03.2023. 14:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh