« Film
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
ZGDOX

Danas počinje devetnaesti ZagrebDox

Devetnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 26. ožujka do 2. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema

Više o

ZagrebDox

,

19. ZagrebDOX

U osam festivalskih dana publiku očekuje ukupno 116 filmskih naslova, a Festival će u nedjelju u 20 sati otvoriti projekcija filma 'Fantastičan stroj', koji je na ovogodišnjem Sundanceu osvojio posebno priznanje žirija, a nagrađen je i na Berlinaleu. 

Riječ je o provokativnoj analizi ljudske zaluđenosti sobom i uokvirivanjem svijeta očima kamere. Redatelji Axel Danielson i Maximilien Van Aertryck s pomoću nevjerojatne lepeze arhivskih snimaka stvorili su simboličku studiju kinematografije i društvene povijesti koju stvara: kakve su posljedice izloženosti milijardama slika koje se natječu za našu pozornost? Projekciji će prisustvovati redatelj Van Aertryck.

Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat ove se godine u međunarodnoj konkurenciji natječe dvadeset naslova, a jednak je broj filmova i u regionalnoj konkurenciji. Očekuje nas i bogat službeni program, a uz publici već dobro poznate kategorije kao što su „Stanje stvari‟, „Biografski Dox‟, „Majstori Doxa‟ i  „Teen Dox‟, na ovogodišnjem ZagrebDoxu ponovno ćemo gledati filmove iz iznimno popularnih programa „Glazbeni globus‟ i „Happy dox‟, a uvedena je i nova programska kategorija „Green Dox‟, u sklopu kojeg će se prikazati dokumentarci koji se bave neizbježnom suvremenom temom ekologije.

U sklopu programa Retrospektive održat će se Autorska večer s Igorom Bezinovićem, koji će nas provesti kroz izabrane kreativne meandre njegova dosadašnjeg opusa. Budući da se ove godine obilježava 15. godina od osnutka HAVC-a, u okviru programa H-15 prisjetit ćemo se nekih od najomiljenijih dobitnika nagrade publike s prethodnih ZagrebDoxova, a povodom 70. rođendana Zagreb filma u sklopu programa „Dokumentiranje divljine‟ prikazat će se restaurirane kopije četiriju kratkih dokumentarnih filmova o životinjama, budući da su u prvim desetljećima postojanja jedna od specijalnosti Zagreb filma bili popularno-znanstveni filmovi o prirodi koji dosežu razinu tadašnjih najblistavijih svjetskih dometa. Očekuju nas i posebne projekcije filmova Đure Gavrana, Mile Turajlić, Claire Billet i Oliviera Jobarda, ali i brojni masterclassovi i paneli, između ostalog i na teme mentalnog zdravlja mladih u doba društvenih mreža, položaju transrodnih osoba u Hrvatskoj, žena u politici i problema izbjeglica.

ZagrebDox se, kao i prijašnjih godina, osim publici okreće i filmskim profesionalcima posebno osmišljenom, nišnom radionicom naslovljenom ZagrebDox Pro: Dox of War, u kojoj će se kroz predavanja, zajednički i individualni rad autora i njihovih mentora te predavača pokušati iznaći odgovor na krovno pitanje: kako snimiti rat.

Ulaznice u pretprodaji i tijekom festivala mogu se nabaviti na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema (Centar Kaptol, Nova Ves 17), na tiketomatima u predvorju kina i online na www.kaptolcinema.hr.

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

26.03.2023. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh