« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SOLIDARNOST UNATOČ KRIZI

Hrvatski Caritas za Haiti skupio 1,5 milijuna kuna

HC je akciju počeo 13. siječnja, dan nakon razornog potresa, u kojemu je, po dosadašnjim podatcima, stradalo najmanje 100.000 ljudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hrvatska

,

Haiti

,

potres

,

Caritas

U akciji Hrvatskog Caritasa kojom se prikuplja pomoć stradalima od potresa u Haitiju do danas je prikupljeno 1,460.000 kuna, priopćeno je danas iz Hrvatskog Caritasa (HC).

HC je akciju počeo 13. siječnja, dan nakon razornog potresa, u kojemu je, po dosadašnjim podatcima, stradalo najmanje 100.000 ljudi, a najveći broj od tri milijuna stanovnika glavnoga grada Port-au-Princea ostao je bez doma, navodi se u priopćenju.

Zahvalivši svim građanima i tvrtkama koji su se već uključili u tu akciju, Hrvatski Caritas i nadalje poziva sve u Hrvatskoj da unatoč krizi i recesiji iskaže solidarnost, dodaje se.

HC podsjeća da se u akciju moguće uključiti uplatom na njegov žiro-račun kod PBZ-a 2340009 - 1100080340, poziv na broj 10 ili pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,15 kn, PDV uključen), vjerničkim prilozima koji se mogu predati i u svim župama diljem Hrvatske te online uplatama na www.caritas.hr.

Hrvatski je Caritas na uključenje u akciju pozvao i u 1300 župa na području svih biskupija i nadbiskupija te redovničkim zajednicama u Hrvatskoj, ohrabrujući župnike i vjernike da svete mise u nedjelju, 24. siječnja, budu obilježene molitvama za poginule i preživjele stradalnike na Haitiju.

Putem mreže Caritasa Europe i Caritasa Internationalis (mreža nacionalnih Caritasa iz 162 zemlje koja osigurava logističku i operativnu potporu u pružanju kvalitetne pomoći i obnovi) Hrvatski Caritas sudjeluje u skrbi za žrtve potresa na Haitiju. Potankosti o aktivnostima mogu se pratiti i na www.caritas.hr, ističu u HC-u.

U priopćenju HC navodi se da iz dnevnog izvješća Caritasa Internationalis saznaje kako je UN na Haitijiu povjerio Caritasu skrb za kamp "Petion Villle Country Camp" koji je smješten na golfskim terenima na jugoistočnom prilazu glavnome gradu Port-au-Princeu. U kampu noću boravi 50.000 ljudi, a danju još 20.000. Očekuje se kako će se sa stabliziranjem opskrbe taj broj povećavati. Caritas je, također, uključen i u sanitetsku i medicinsku skrb: na devet mjesta u glavnom gradu pružna žurnu medicinsku pomoć, a u dvjema bolnicama Caritasov kirurški tim obavlja operacije, priopćio je Hrvatski Caritas. (hian/metro-portal)

21.01.2010. 14:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh