« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
LISTA LIJEKOVA

Dva nova lijeka na popisu HZZO-a

Na listi HZZO-a su lijek za liječenje reumatoidnog i psorijatičnog artritisa te ankilozantnog spondilitisa i lijek za liječenje šećerne bolesti

Lijekovi
Lijekovi (Sandra Simunovic / CROPIX)
Više o

HZZO

,

lista lijekova

,

srčane bolesti

,

artritis

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvrstilo je na listu lijekova dva nova lijeka - na osnovnu listu lijek za liječenje reumatoidnog i psorijatičnog artritisa te ankilozantnog spondilitisa, a na dopunsku listu lijek za liječenje šećerne bolesti, priopćeno je danas iz Zavoda.

HZZO je u posljednjih 18 mjeseci uvrstio na svoje liste lijekova ukupno čak 64 inovativna lijeka. To je bilo moguće jer su smanjeni izdatci za lijekove na recept za 176 milijuna kuna, što je posljedica manjih cijena lijekova.

HZZO je takvom politikom poboljšao terapijske mogućnosti liječenja svojih osiguranih osoba i tako značajno poboljšao kvalitetu njihovog zdravlja, ističe se u priopćenju.

Upravno vijeće HZZO-a je utvrdilo dodatna sredstva bolnicama za intervencijsku kardiologiju i intervencijsku neurologiju, te postupke transplantacije i eksplantacije u ukupnom iznosu od 119 milijuna kuna. Prema rezultatima u transplantacijskoj medicini, Hrvatska je prva zemlja Eurotransplanta, a peta po dostupnosti intervencijske kardiologije u Europi, ističu u HZZO-u.

Kad je riječ o poslovanju HZZO-a navodi se kako su izdatci pokriveni prihodima, te je ostvaren pozitivan financijski rezultat.

Povećani su prihodi dopunskog zdravstvenog osiguranja te prihodi obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, dok su Izdatci za bolovanja manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine za više od 86 milijuna kuna, a broj izgubljenih radnih dana zbog bolovanja manji je za 8,8 posto.

Upravno vijeće izvješteno je i o smanjenju duga HZZO-a s gotovo 2,1 milijardi kuna prije početka reforme zdravstva na 406 milijuna kuna na kraju studenoga ove godine.

Na sjednici su osigurana sredstva za nastavak edukacije medicinskih sestara u ordinacijama opće/obiteljske medicine za vađenje krvi pa su osiguranici pozvani da iskoriste tu mogućnost i zatraže od svog izabranog doktora vađenje krvi u ordinaciji. Ordinacije, kako se navodi, zadovoljavaju uvjete za vađenje krvi, koju će laboratorij obraditi a nalaz dostaviti izabranom liječniku.

HZZO će od 1. siječnja početi obavljati poslove iz obveznog zdravstvenog osiguranja za slučaj ozljeda na radu i profesionalnih bolesti te specifičnu zdravstvenu zaštitu radnika, koje je do sada obavljao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu.

Dosad stečena prava neće se ukinuti, a dosadašnji postupak njihova ostvarivanja pojednostavit će se, jer će se zdravstvena zaštita vezana uz ozljede na radu i profesionalne bolesti od 1. siječnja iduće godine ostvarivati kod izabranih doktora opće/obiteljske medicine. Posebna pažnja dat će se mjerama za sprječavanje ozljeda na radu te sprječavanje i otkrivanje profesionalnih bolesti, stoji u priopćenju.

HZZO će nastaviti u idućoj godini financirati pripravnički staž za 308 zdravstvenih radnika.

22.12.2010. 17:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh